kupovina na rate

Apple planira uslugu „kupi sada, plati kasnije”

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

15.7.2021 20:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Apple planira uslugu „kupi sada, plati kasnije” Apple planira uslugu „kupi sada, plati kasnije”
Kompanija Apple Inc (AAPL.O) počela je da radi na usluzi koja omogućava kupcima da kupuju na rate, a taj potez mogao bi da pomogne... Apple planira uslugu „kupi sada, plati kasnije”

Kompanija Apple Inc (AAPL.O) počela je da radi na usluzi koja omogućava kupcima da kupuju na rate, a taj potez mogao bi da pomogne proizvođaču iPhone-a da uđe u napredni sektor „kupi sada, plati kasnije“.

Usluga će korisnicima Apple Pay-a omogućiti da svoje kupovine plaćaju putem četiri beskamatna plaćanja koja se vrše svake dve nedelje ili tokom nekoliko meseci sa kamatama, navodi se u izveštaju, prenosi Reuters.

Apple-ove akcije porasle su se za dva procenta više, da bi u sredu dostigle rekordnih 148,48 dolara.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Evropi, BNPL se prodaje kao alternativa kreditnim karticama. Popularnost ove usluge je naglo porasla tokom pandemije, jer potrošači traže druge mogućnosti za jednostavniju kupovinu.

Akcije australijskog Afterpay-a, najvećeg dobavljača BNPL u zemlji čiji je veliki deo iz SAD, u sredu su skočile za skoro 10 odsto. Manji rivali, Zip Co Ltd (Z1P.AKS) i Sezzle naglo su opali. Međutim, u SAD akcije Paypal-a i Affirme nadoknadile su neke od svojih gubitaka.

„Verujemo da su zabrinutosti zbog konkurentskog uticaja dodate BNPL ponude od strane Apple-a prekomerne“,  izjavio je analitičar Vedbush Securities, Moše Katri (Moshe Katri).

BNPL je samo još jedan proizvod ili usluga, koji se trgovcima nudi kao prirodno produženje Apple-ovog ekosistema. Suprotno tome, analitičari City-a su istakli da je Apple Pay veća pretnja od potencijalnih ponuda banaka ili kreditnih kompanija, s obzirom na njegov široki doseg i vrhunsko potrošačko iskustvo na web sajtu ili u prodavnici.

Prema Deloitteovom izveštaju u Australiji, gde je regulacija brzorastućeg sektora lagana, u poređenju sa drugim tržištima, skoro 30 odsto potrošača u zemlji ima BNPL račun. Brzi rast sektora privukao je švedsku firmu Klarna, koja se pojavila kao glavni rival u Australiji i privukla pažnju glavnih američkih kompanija.

Američki gigant za plaćanja PayPal pokrenuo je svoju uslugu u Australiji, rekavši da će ukinuti zakasnele takse, u oblasti gde je zaradila, naknadnim plaćanjem, blizu 70 miliona američkih dolara (52,23 miliona dolara) u fiskalnoj 2020. godini. Portparol Goldman Sachs-a odbio je da komentariše ove navode, dok Apple nije bio dostupan za komentar, piše Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...