Obveznicima na raspolaganju i tehnička pomoć

APR daje uputstva o sastavljanju finansijskih izveštaja po novim propisima

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

3.2.2022 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

APR daje uputstva o sastavljanju finansijskih izveštaja po novim propisima APR daje uputstva o sastavljanju finansijskih izveštaja po novim propisima
Na sajtu Agencije za privredne registre (APR), objavljene su informacije i uputstva koje se odnose na sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu.... APR daje uputstva o sastavljanju finansijskih izveštaja po novim propisima

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR), objavljene su informacije i uputstva koje se odnose na sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu.

Na stranici Registri, odnosno Registar finansijskih izveštaja objavljene su sve vrste zahteva putem kojih se mogu dostaviti finansijski izveštaji, odnosno dokumentacija propisana članom 45. Zakona. Takođe, dostupne su i informacije u vezi zakonskih rokova za njihovo dostavljanje, kao i iznosi promenjenih naknada za obradu i objavljivanje zahteva.

“Osim toga, obveznici se mogu detaljnije informisati o novom obimu finansijskog izveštaja, kao i pravilima njihove računsko-logičke kontrole, koju sprovodi Agencija. Pripremljene su informacije o novinama u sastavljanju i dostavljanju finansijskih izveštaja za 2021. godinu, o načinu razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina po veličini, o načinu utvrđivanja obaveze revizije i dostavljanja propisane dokumentacije. Takođe, korisnici mogu pronaći podatke o obavezi kontinuirane primene izabrane više računovodstvene regulative u odnosu na onu koja je propisana Zakonom, kao i druga pitanja koja treba da pruže pomoć obveznicima u sastavljanju i dostavljanju finansijskih izveštaja za 2021. godinu, prema novim pravilima”, navodi se u obaveštenju APR-a.

Posebnom informacionom sistemu za finansijske izveštaje (PIS FI) pristupa se preko internet stranice Agencije, na kojoj se nalaze i uputstva za sastavljanje i dostavljanje svake vrsta zahteva, kao što su izjave o neaktivnosti, redovan godišnji finansijski izveštaj, redovan godišnji finansijski izveštaj i dokumentacija, redovan godišnji finansijski izveštaj sa dobrovoljnom revizijom, vanredni finansijski izveštaj i drugo.

APR
Foto: APR

Korisnici mogu na istoj stranici dobiti i tehničko uputstvo za korišćenje Aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, kao i tehnička uputstva za potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim potpisom I za elektronsko plaćanje (putem platnih kartica).

“Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva, obveznike pozivamo da obavezno provere ažurnost podataka u evidenciji obveznika, kako bi isti, u slučaju potrebe, mogli da budu ažurirani pre započinjanja sastavljanja zahteva. Pozivamo preduzetnike koji su u 2021. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva da se najpre prijave u tu evidenciju. Preduzetnici koji se već nalaze u Evidenciji obveznika ne treba ponovo da se prijavljuju”, ističu iz APR-a.

Oni dodaju da su spremni da pruže pomoć u cilju efikasnog podnošenja finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije za 2021. godinu.

“Kako bi pružena pomoć bila pravovremena i tačna, obveznike molimo da nam se obraćaju putem elektronske pošte”, naglašavaju iz APR-a.

Adrese kojima bi obveznici trebalo da se služe su:

  • -obveznicifi@apr.gov.rs- za rešavanje reklamacija u vezi sa ažurnošću podataka u Evidenciji obveznika
  • -sd@apr.gov.rs- za rešavanje tehničkih pitanja u vezi sa primenom PIS FI Agencije, potpisivanjem zahteva ili dokumentacije
  • -finizvestaji@apr.gov.rs- za pojašnjenjem svih drugih izazova sa kojima se obveznici susreću prilikom podnošenja različitih vrsta zahteva
  • Ika

    3.2.2022 #1 Author

    Ovo će biti dobra stvar ako budu bili ažurni sa odgovorima.

    Odgovori

  • Milovan94

    3.2.2022 #2 Author

    Zaista svaka čast apr-u jer će to dosta značiti preduzetnicima

    Odgovori

    • VANJA

      3.2.2022 #3 Author

      Dobra vest za sve preduzetnike!

      Odgovori

  • FRUIT04

    3.2.2022 #4 Author

    Treba mnogo vise pomoci ljudima koji otvaraju firme a nisu upuceni. Takodje I zaposlene u svim filijalama treba edukovati

    Odgovori

  • Dragana

    3.2.2022 #5 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • TATJANA

    3.2.2022 #6 Author

    Svaka informacija je znacajna

    Odgovori

  • TINA

    3.2.2022 #7 Author

    Dobro je sto postoje uputstva . Mnogima ce olaksati posao, s obzirom da se stalno uvode neke novine pa treba biti u toku

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    3.2.2022 #8 Author

    Svaka čast, to će dosta pomoći preduzetnicima.

    Odgovori

  • DANIJELA

    3.2.2022 #9 Author

    Pravila se stalno menjaju i stvarno treba sve ispratiti. Zato je bitno da postoji sluzba koja ce gradjanima biti od koristi i za otvaranje firme, zatvaranje, predaju uzvestaja a i za razne druge stvari.

    Odgovori

  • Emilija

    4.2.2022 #10 Author

    Ovo je odlicno za preduzetnike s obzirom da mnogi pocetni preduzetnici nisu dovoljno upuceni

    Odgovori

  • Sonjka

    16.9.2023 #11 Author

    Pomoci ce novim firmama, ali samo da stvarno gledaju elektronsku postu i budu azurni po tom pitanju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...