Očekuje se postizanje obavezujućeg sporazuma

Aramco bi mogao da kupi udeo u američkoj fabrici Sempra

InfrastrukturaInvesticijeSvetVesti

27.6.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Aramco bi mogao da kupi udeo u američkoj fabrici Sempra Aramco bi mogao da kupi udeo u američkoj fabrici Sempra
Saudi Aramco je povećao svoje napore da se uključi u isporuku energenata SAD početnim sporazumom o kupovini udela u fabrici Sempra za izvoz tečnog... Aramco bi mogao da kupi udeo u američkoj fabrici Sempra

Saudi Aramco je povećao svoje napore da se uključi u isporuku energenata SAD početnim sporazumom o kupovini udela u fabrici Sempra za izvoz tečnog prirodnog gasa u Teksasu, u dogovoru koji bi uključivao isporuke goriva iz projekta.

Državni proizvođač nafte u Saudijskoj Arabiji potpisao je neobavezujući sporazum o kupovini 25 odsto udela u drugoj fazi fabrike za izvoz LNG u Port Arturu u Seprinu, navodi se u saopštenju.

Aramco bi takođe dobijao pošiljku od pet miliona tona LNG-a godišnje tokom dve decenije.

Sempra i Aramco su rekli da očekuju postizanje obavezujućeg sporazuma, piše SEEbiz.

Proizvođači nafte iz Zaliva, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koriste američke izvozne projekte dok povećavaju svoje portfelje snabdevanja gorivom. Dve zemlje ulažu novac u domaću proizvodnju gasa kako bi zadovoljile domaću potražnju za električnom energijom i industriju, dok grade trgovinske operacije za snabdevanje međunarodnog LNG-a.

Susedni Katar, koji skoro udvostručuje sopstvene kapacitete za izvoz LNG, takođe ima udela u američkim projektima.

„Ovaj sporazum je veliki korak u Aramcovoj strategiji da postane vodeći globalni LNG igrač“, rekao je Nasir Al-Naimi, predsednik Aramco-ovog upstream poslovanja.

Kompanija je sklopila svoj prvi ugovor o kupovini američkog LNG-a ranije ovog meseca, potpisujući dvadesetogodišnji neobavezujući ugovor o preuzimanju 1,2 miliona tona LNG-a godišnje iz planiranog projekta NextDecade Corp. u Teksasu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.