Gubici turističkog sektora iznose 72 milijarde dolara

Australija 21. februara otvara granice

SvetTurizamU fokusuVesti

7.2.2022 18:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Australija 21. februara otvara granice Australija 21. februara otvara granice
Iz Australije je u saopšteno da će ova zemlja otvoriti svoje granice za vakcinisane putnike u februaru, okončavajući krizu koja već dve godine traje... Australija 21. februara otvara granice

Iz Australije je u saopšteno da će ova zemlja otvoriti svoje granice za vakcinisane putnike u februaru, okončavajući krizu koja već dve godine traje u turističkom sektoru.

Zemlja je preduzela korake u poslednjih nekoliko meseci kako bi graničnu kontrolu učinila blažom, pa je tako počela da odobrava ulazak kvalifikovanim migranatima i stvorila nove uslove za putovanja bez karantina, sa odabranim zemljama kao što je Novi Zeland, piše Reuters.

Ponovno otvaranje granica stupa na snagu 21. februara. Po prvi put od marta 2020 ljudi mogu putovati u Australiju sa bilo kog mesta na svetu, pod uslovom da su vakcinisani.

„Ako ste dvostruko vakcinisani, rado ćemo vam poželeti dobrodošlicu u Australiju“, rekao je premijer Skot Morison (Scott Morrison) na brifingu za medije u Kanberi.

Gubici međunarodnog i domaćeg turizma od početka pandemije iznosili su 101,7 milijardi australijskih dolara (72 milijarde američkih dolara), prema podacima vladine organizacije Tourism Research Australia (TRA).

Potrošnja na međunarodna putovanja u Australiji pala je sa 44,6 milijardi australijskih dolara u finansijskoj godini 2018-19. na 1,3 milijarde australijskih dolara u 2020-21, saopštila je TRA.

Vrednost akcija u turističkom sektoru su porasle. Akcije glavne avio-kompanije u zemlji Qantas Airways Ltd (KAN.AKS) skočile su za pet odsto, dok su akcije putničke agencije Flight Center Travel Group Ltd (FLT.AKS) porasle za osam odsto.

  • Zorica S.

    7.2.2022 #1 Author

    Velika cifra i veliku gubitak,sto se tice turizma,otvaranje granica ce dobro doci.

    Odgovori

  • STRELAC

    7.2.2022 #2 Author

    A ostali koji nisu dvostruko vakcinisani nisu dobrodisli!!!Hvala,ali neka hvala.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #3 Author

    Pod uslovom da ste vakcinisani….. Pa kako drugačije? Hoćemo li se ikada vratiti u normalu?

    Odgovori

  • MAJALG

    8.2.2022 #4 Author

    Polako se sve vraca u „normalu“

    Odgovori

  • Anna

    8.2.2022 #5 Author

    Krajnje je vreme da se sve vrati u normalu. Tri godine su granice zatvarane. Došlo je vreme da se ponovo otvore sve granice.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    8.2.2022 #6 Author

    Nisam ni sumnjala da je uslov drugačiji.

    Odgovori

  • Vockica

    9.2.2022 #7 Author

    Najgora stvar koja je mogla da nas zadesi podela na vakcinisane i nevakcinisane. Pandemija koja je uspela da podeli ljude,a kraj pandemije ni na vidiku i sa vakcinama i bez njih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...