tehnološki plan će se zasnivati na pet principa

Australija planira da do 2050. godine dostigne nultu emisiju štetnih gasova

EkologijaSvetU fokusuVesti

26.10.2021 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australija planira da do 2050. godine dostigne nultu emisiju štetnih gasova Australija planira da do 2050. godine dostigne nultu emisiju štetnih gasova
Australijska vlada planira da do 2050. postigne cilj nulte neto emisije štetnih gasova bez zatvaranja svojih eksploatacija uglja i gasa. Ova zemlja je jedan... Australija planira da do 2050. godine dostigne nultu emisiju štetnih gasova

Australijska vlada planira da do 2050. postigne cilj nulte neto emisije štetnih gasova bez zatvaranja svojih eksploatacija uglja i gasa. Ova zemlja je jedan od najvećih proizvođača tečnog prirodnog gasa i drugi najveći svetski izvoznik uglja.

Plan ima za cilj da očuva radna mesta i stvori nove mogućnosti za industrije i regione u Australiji uz postizanje cilja do 2050. godine, piše Capital.com.

„To neće zaustaviti proizvodnju uglja ili gasa, niti će zahtevati izmeštanje produktivnog poljoprivrednog zemljišta“, rekao je ministar za industriju, energiju i smanjenje emisija Angus Tejlor (Angus Taylor), u izjavi u utorak.

Tehnološki plan će se zasnivati ​​na pet principa: tehnologija, a ne porezi; proširiti izbore, a ne mandate; smanjiti troškove novih tehnologija; održavati cene energije na nižem nivou , pristupačnu i pouzdanu, i odgovornost za napredak.

Ilustracija – Foto: Pexels/Vladimir

„Za razliku od laburista, nećemo uvesti porez na ugljenik koji pokreće poslove u Australiji u inostranstvu, i kažnjava najugroženije u našoj zajednici kroz više cene struje i drugih osnovnih stvari“, rekao je Tejlor.

Prema planu, Australija ima za cilj da smanji svoju emisiju za 35 odsto do 2030. i 85 procenata do 2050. godine. Emisije su pale za 20,8 odsto između 2005. i 2021. godine, rekao je on.

Očekuje se da će u narednoj deceniji postojeće australijsko ulaganje od 20 milijardi dolara u tehnologiju niskih emisija, pokrenuti najmanje 80 milijardi dolara ukupnih privatnih i javnih investicija, uključujući čist vodonik, skladištenje ugljenika i skladištenje energije, rekao je Tejlor.

Šef sektora za tržišta i tranzicije kompanije Wood Mackenzie za Aziju i Pacifik, Prakaš Šarma (Prakash Sharma), rekao je da je ova želja Australije korak u pravom smeru.

„Naša analiza pokazuje da Australija može dostići neto nultu emisiju do 2050. godine“, rekao je Šarma u današnjem saopštenju poslatom e-poštom. „Ovo će zahtevati da Australija postane značajan igrač u trgovini vodonikom sa niskim sadržajem ugljenika, kao i da može da ponudi usluge skladištenja ugljenika i kompenzacije“.

Skoro 83 odsto proizvodnje električne energije u Australiji do 2050. godine dolaziće od solarne energije i vetra ,u poređenju sa oko 20 odsto prošle godine, prema Wood Mackenzieju. Prirodni gas, bioenergija, geotermalni i mali modularni reaktor će obezbediti preostalih 17 odsto izlazne snage.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...