Posledice sastanka centralnih bankara u SAD

Azijske akcije u padu, dolar najjači u poslednjih 20 godina

BankeBerzaEUNovacSvetVesti

29.8.2022 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Azijske akcije u padu, dolar najjači u poslednjih 20 godina Azijske akcije u padu, dolar najjači u poslednjih 20 godina
Vrednost azijskih akcija oslabila je u ponedeljak zbog rastućeg rizika od agresivnog povećanja kamatnih stopa u SAD i Evropi, a došlo je do jačanja... Azijske akcije u padu, dolar najjači u poslednjih 20 godina

Vrednost azijskih akcija oslabila je u ponedeljak zbog rastućeg rizika od agresivnog povećanja kamatnih stopa u SAD i Evropi, a došlo je do jačanja dolara i prinosa na obveznice. Dolar je dostigao najvišu vrednost u odnosu u poslednje dve decenije.

Najava predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) u petak na skupu bankara u Džekson Holu da će uslediti bolne mere za obuzdavanje inflacije, potopila je nade da će američka centralna banka priskočiti u pomoć tržištima kao što je činila ranije, prenosi Al Jazeera. Očekuje se da će primer Feda slediti i većina centralnih banaka, uključujući i ECB.

ECB je nagovestila tokom vikenda da će banka sada morati da deluje snažno u borbi protiv inflacije, uz rizik da time povuče evropsku privredu u recesiju. To je izazvalo oštar pad fjučersa za Euribor, jer tržišta očekuju da bi ECB idućeg meseca mogla da povisi kamatne stope za 0,75 odsto, nakon čega je panevropski indeks Stoxx 600 izgubio 1,7 procenata vrednosti. Evro je pao na 0,9944 dolara, prenosi Investing.

MSCI, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana oslabio je za 1,9 odsto, dok je japanski Nikkei izgubio 2,8 odsto vrednosti. Južnokorejski KOSPI pao je za 2,3 odsto, a kineske „blue chips“ kompanije izgubile su 0,6 odsto berzanske vrednosti.

Analitičari ocenjuju da je obuzdavanje inflacije prioritet za Fed i ostale centralne banke, kao i da bi kamatne stope mogle da budu podignute do četiri odsto u ovoj godini. Nastavak oštre monetarne politike nije bila poruka koja je obradovala Wall Street i berze u Evropi i Aziji, ali sva je prilika da će visoke kamatne stope biti na snazi dok je inflacija viša od ciljanih dva odsto.

  • kaćica

    29.8.2022 #1 Author

    Dolar je bio manji od evra a sad je drugacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...