BOGATSVO 46. PREDSEDNIKA SAD OKO DEVET MILIONA DOLARA

Bajden najviše zaradio od pisanja

NovacSvetVesti

22.1.2021 14:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden najviše zaradio od pisanja Bajden najviše zaradio od pisanja
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sa svojih 78 godina preuzeo je u sredu dužnost kao najstariji domaćin koji je ušao u Belu kuću,... Bajden najviše zaradio od pisanja

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sa svojih 78 godina preuzeo je u sredu dužnost kao najstariji domaćin koji je ušao u Belu kuću, ali svakako ne i najbogatiji. U poređenju sa svojim prethodnikom i nastavljačem porodične imperije Donaldom Trampom (Donald Trump) čije bogatstvo se procenjuje na više od tri milijarde dolara, Bajdenovih devet miliona dolara može delovati prilično skromno.

Bajden nije oduvek milioner. Dugo je važio za jednog od najskromnijih senatora. Decenijama je govorio za sebe „Džo, iz srednje klase“, a milione je zaradio ne tako davno. Novac je stizao uglavnom od plaćenih javnih nastupa i honorara za knjige, pokazuju podaci iz poreskih prijava bračnog para Bajden, prenosi Business Insider, navodeći da predsednik SAD nije želeo da govori o svom neto bogatstvu i privatnom životu.

Prošle godine Bajden je treći put ušao u izbornu trku za predsednika SAD, prvi put kao milioner. Političku karijeru započeo je 1972. godine kada je prvi put izabran u američki Senat, kao tridesetogodišnjak i peti najmlađi senator u istoriji. Ostao je na senatorskoj funkciji u Delaveru narednih 30 godina. Od 2009. do 2017. bio je na dužnosti potpredsednika SAD u oba mandata Baraka Obame (Barack Obama).

Magazin Forbes procenio je u julu 2019. zajedničku imovinu Džoa Bajdena i njegove supruge Džil na devet miliona dolara. Prema poreskim prijavama od 1998. godine, gro prihoda Bajdenovih dolazilo je od njegove senatorske i njene profesorske plate. Bajdenova godišnja plata u Senatu iznosila je poslednje 2009. godine 169.000 dolara. Kao američki potpredsednik imao je godišnju platu u iznosu od 225.000 dolara, a sada kao predsednik primaće 400.000 dolara godišnje.

Džo Bajden napisao je dve knjige u poslednjih 11 godina, „Obećanja koja treba ispuniti“ iz 2008. godine i „Obećaj mi, tata“ iz 2017. godine, koju je posvetio preminulom sinu. Prva knjiga nije postigla finansijski uspeh, dok je druga prodata u više od 300.000 primeraka. Knjiga se na kratko našla na vrhu liste najprodavanijih u SAD. Prema nedavno objavljenim finansijskim podacima, Bajden je bio plaćen od 8.000 do 90.000 dolara po jednoj promociji knjige.

Forbes navodi da je od predstavljanja knjige Bajden inkasirao 1,8 miliona dolara, kao i još 2,4 miliona od javnih govora. CNBC je u martu 2018. izvestio da je Bajdenov honorar na jednom predavanju u Nju Džersiju iznosio 190.000 dolara. Par je ukupno prihodovao oko 15 miliona dolara, prema poreskim podacima iz 2017.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...