Raste rizik od prekida šinskog transporta u SAD

Bajden pozvao Kongres da spreči štrajk železnice

SvetVesti

29.11.2022 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajden pozvao Kongres da spreči štrajk železnice Bajden pozvao Kongres da spreči štrajk železnice
Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da interveniše i blokira štrajk na železnici pre isteka roka za nove pregovore o ugovoru, navodeći da... Bajden pozvao Kongres da spreči štrajk železnice

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Kongres da interveniše i blokira štrajk na železnici pre isteka roka za nove pregovore o ugovoru, navodeći da bi štrajk razorio ekonomiju SAD. Poslovne grupe upozorile su prethodno da će najavljeni štrajk pred prazničnu sezonu pogoršati problem sa inflacijom u SAD.

„Dozvolite da budem jasan, zatvaranje železnice uništilo bi našu ekonomiju. Bez teretne železnice mnoge američke industrije bile bi zatvorene“, rekao je Bajden, prenosi Guardian. Kongres ima moć da nametne uslove ugovora za radnike, kao i da privoli poslodavce da nastave pregovore u novoj godini.

Pretnja štrajkom dolazi nakon što su dugotrajni pregovori zašli u ćorsokak, a period „hlađenja“ koji su u septembru prihvatile obe strane na Bajdenovu inicijativu, završava se iduće nedelje. I sindikati i železnice lobiraju u Kongresu o nastavku pregovora.

Četiri železnička sindikata koji predstavljaju više od polovine od 115.000 radnika u industriji odbacili su ugovore koji su im ponuđene u septembru. Osam drugih sindikata odobrilo je svoje petogodišnje ugovore sa železnicom i u procesu su dobijanja zaostalih plata i povišice od 24 odsto.

Prošlog meseca Bajdenova administracija saopštila je da je na sindikatima i železničkim kompanijama da postignu dogovor. Predsednik SAD rekao je da je ponosan na radništvo, ali nije otvorerno podržao ljude koji su glasali protiv sporazuma. On je istakao da bi ekonomski uticaj štrajka oštetio milione drugih radnika i njihovih porodica, tražeći od Kongresa da iskoristi svoja ovlašćenja i nametne dogovor.

Više od 400 poslovnih grupa potpisala je u ponedeljak pismo u kojem je pozvala lidere Kongresa da spreče novi zastoj u pregovorima zbog straha od razornog potencijala štrajka železnica. Poslovne grupe, na čelu sa Privrednom komorom SAD navele su da bi čak i kratkotrajna obustava železničkog saobraćaja, koja bi mogla da počne 9. decembra imala ogroman negativan uticaj na ekonomiju.

Zaustavljanje železničkog saobraćaja moglo bi da zamrzne oko 30 odsto američkih teretnih pošiljki, da podstakne inflaciju i da košta američku ekonomiju oko dve milijarde dolara dnevno. Štrajk bi prouzrokovao lančane transportne probleme koji bi uticali na energetiku, poljoprivredu, proizvodnju, zdravstvo i maloprodajni sektor.

  • Jovana24

    29.11.2022 #1 Author

    Haha samo na silu, to je nacin sigurno.. ccc

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.11.2022 #2 Author

    Ako krene strajk,Amerika ce biti u velikom problemu,ne moze da se drzi pod kontrolom sindikat pod uslovima koji odgovaraju predsedniku…

    Odgovori

  • Coka13

    1.12.2022 #3 Author

    Njihovi sindikati su bar ujedinjeni. A definitivno sve manje ljudi hoće da ćuti. Strašno je koliko radnici nisu cenjeni nigde. Samo izrabljivati što više, a platiti što manje.

    Odgovori

  • LUKA

    3.12.2022 #4 Author

    Samo jako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...