Zaoštravanje trgovinskih tenzija između dve najveće ekonomije

Bajden spreman za uvođenje tarifa na električna vozila iz Kine

SvetVesti

10.5.2024 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajden spreman za uvođenje tarifa na električna vozila iz Kine Bajden spreman za uvođenje tarifa na električna vozila iz Kine
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) planira da najavi nove tarife na proizvode iz Kine već sledeće nedelje, ciljajući strateške sektore, uključujući električna vozila.... Bajden spreman za uvođenje tarifa na električna vozila iz Kine

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) planira da najavi nove tarife na proizvode iz Kine već sledeće nedelje, ciljajući strateške sektore, uključujući električna vozila.

Puna objava, koja bi mogla da se dogodi u utorak, očekuje se da će uglavnom zadržati postojeće tarife, ali objavljivanje može biti i odloženo, navode izvori agencije Reuters. Specifični sektori uključivali bi i poluprovodnike i solarnu opremu.

Detalji o visini ili kategorijama tarifa koje će biti uvedene bili su neprecizni, ali je administracija navodno usmerena na oblasti od interesa unutar strateških konkurentskih i nacionalnih bezbednosnih područja.

Kancelarija Trgovinskog predstavnika SAD uputila je svoje preporuke Beloj kući pre nekoliko nedelja, ali je konačna objava odložena dok je paket razmatran unutar administracije, prema jednom od izvora.

Bajden, demokrata koji traži reizbor u novembru, želi da kontrira pristupu republikanskog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump), koji je predložio opšte tarife koje zvaničnici Bele kuće smatraju pregrubim i faktorom podsticanju inflacije.

Ove mere bi mogle izazvati odmazdu Kine u trenutku povećanih tenzija između dve najveće svetske ekonomije. Trampovo šire uvođenje tarifa tokom njegovog predsedničkog mandata od 2017. do 2021. godine izazvalo je kineski odgovor i uvođenje kontra mera. Bajden je naveo da ne želi trgovinski rat sa Kinom, iako je rekao da su zemlje ušle u novu paradigmu konkurencije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...