Ukrajinski predsednik u Vašingtonu

Bajden spremio 325 miliona dolara pomoći Kijevu

SvetVesti

21.9.2023 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden spremio 325 miliona dolara pomoći Kijevu Bajden spremio 325 miliona dolara pomoći Kijevu
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) planira da u četvrtak objavi paket vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara, što se podudara da posetom... Bajden spremio 325 miliona dolara pomoći Kijevu

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) planira da u četvrtak objavi paket vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara, što se podudara da posetom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu.

Prema neimenovanim izvorima agencije Reuters, očekuje se da paket pomoći uključuje drugu tranšu kasetne municije za topove (haubice) kalibra 155 milimetara. Očekuje se da će isporuka drugih novih oružja za Ukrajinu biti njavljena u vreme sastanka Bajdena sa Zelenskim, ali ne i raketa ATACMS o kojima se i dalje raspravlja.

Ukrajina je u julu dobila početnu tranšu artiljerijskih metaka M864 od 155 milimetara. Nevođene artiljerijske granate se ispaljuju iz standardnih NATO topova kalibra 155 milimetara, imaju maksimalan domet do 18 milja (29 km) i nose do 72 punjenja konvencionalne namene, bombe M42 i M46.

Slanje artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara sa kasetnom municijom olakšalo je odliv standardnih granata od 155 milimetara, koje SAD takođe planiraju da uključe u ovu isporuku. Pored toga, Vašington planira da pošalje još sistema za vazdušnu odbranu kratkog dometa Avenger, koji koriste rakete Stinger.

U planirani paket pomoći Ukrajini uključeno je i protivtenkovsko oružje TOV i AT4, rakete vođenog višestrukog lansiranja raketnih sistema (GMLRS) za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i protivtenkovske rakete Javelin. Paket pomoći je još u fazi finalizacije i mogao bi da se promeni.

Zelenski, koji dolazi iz Njujorka, gde je učestvovao na sednici UN, trebalo bi da poseti Kapitol Hil u četvrtak ujutro, gde će se sastati sa zakonodavcima pre nego što se kasnije istog dana sastane sa Bajdenom u Beloj kući. Od početka rata u Ukrajini SAD su poslale Ukrajini više od 40 milijardi dolara vojne pomoći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...