ZADUŽIVANJE U SAD PO STAROM PROGRAMU POMOĆI I NOVIM PRAVILIMA

Bajdenova administracija najavila oprostive zajmove za mala preduzeća

NovacSvetVesti

25.2.2021 08:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajdenova administracija najavila oprostive zajmove za mala preduzeća Bajdenova administracija najavila oprostive zajmove za mala preduzeća
Administracija američkog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden) najavila je promenu u Programu zaštite zarada (PPP), koji pruža oprostive zajmove preduzećima zbog krize izazvane pandemijom.... Bajdenova administracija najavila oprostive zajmove za mala preduzeća

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden) najavila je promenu u Programu zaštite zarada (PPP), koji pruža oprostive zajmove preduzećima zbog krize izazvane pandemijom. Izmene PPP osmišljene su da spreče velike kompanije da istisnu male i manjinske podnosioce zahteva za pomoć.

Tokom dvonedeljnog perioda koji je počeo u sredu, samo preduzeća sa manje od 20 zaposlenih moći će da se prijave za oprostive zajmove, prenosi Forbes. Administacija će takođe prilagoditi kriterijume za ispunjavanje uslova za zajam podnosiocima prijava koji su bili osuđivani za krivična dela, koji ne ispunjavaju uslove za studentske kredite i lica koja nisu državljani SAD i nemaju tamo zakonito prebivalište.

Tekuća tranša finansiranja kroz PPP odobrena je podsticajnim paketom u vrednosti 900 milijardi dolara, koji je u decembru potpisao tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump). Program je ponovo otvoren u januaru ciljajući pomoć malim neodrživim preduzećima i onima sa značajnim gubicima.

Foto: Tanjug/AP

PPP je pokrenut u martu prošle godine u okviru stimulativnog paketa u iznosu od 2.200 milijardi dolara. Kreiran je da bi pružio oprostive zajmove za režijske troškove i zarade, kako bi pomogao malim preduzećima da preguraju pandemiju. Nakon ogromnog broja zahteva i haotičnog početnog perioda program se našao na meti kritika, jer su velike javne kompanije dobile višemilionske kredite, dok su manje kompanije bez jakih bankarskih veza bile potpuno isključene iz procesa.  

Prema istraživanju koje je sprovela investiciona banka Goldman Sachs, 11 odsto korisnika primanja iz PPP tvrde da su uvereni da će moći da održe zarade bez dodatnih vladinih olakšica. Preostalih 89 odsto nije sigurno da će to moći. Milioni samozaposlenih i i radnika po pozivu trebalo bi da se obraduju novim pravilima finansiranja, kako prenosi CNBC, navodeći da ipak postoji “kvaka“.

Ažurirana formula, koja će verovatno dovesti do većih iznosa kredita za firme koje nisu poslodavci, uključujući samostalne preduzetnike i nezavisne ugovarače, stupa na snagu tek prve nedelje marta. Još nema detaljnih informacija na koji način će se izračunavati zajmovi po novim pravilima. Samo nekoliko dana moglo bi da napravi razliku između zajma koji samostalnog preduzetnika održava na površini i pomoći koja je stigla prekasno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...