Zvaničnici zabrinuti zbog rekordnog rasta plata

Banka Engleske povećava referentnu kamatnu stopu deseti put zaredom

BankeVesti

2.2.2023 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Engleske povećava referentnu kamatnu stopu deseti put zaredom Banka Engleske povećava referentnu kamatnu stopu deseti put zaredom
Banka Engleske će verovatno odlučiti da poveća kamatnu stopu deseti put zaredom, a govoriće i o prognozama koje ukazuju na rizik koji za ekonomiju... Banka Engleske povećava referentnu kamatnu stopu deseti put zaredom

Banka Engleske će verovatno odlučiti da poveća kamatnu stopu deseti put zaredom, a govoriće i o prognozama koje ukazuju na rizik koji za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva predstavlja uporna inflacija.

Ekonomisti i investitori očekuju da će centralna banka povećati svoju referentnu kamatnu stopu za pola poena na četiri odsto, što je najviše od 2008. godine, piše Bloomberg.

Kreatori monetarne politike na čelu sa guvernerom Endrjuom Bejlijem (Andrew Bailey) takođe će predstaviti svoje prognoze inflacije i rasta, koje potencijalno ukazuju na pliću recesiju nego što se očekivalo u novembru.

Zvaničnici treba da objave godišnji izveštaj o potencijalima snabdevanja privrede i pregled rasta plata. I jedno i drugo bi moglo da ukaže na ekonomski rizik koji predstavlja uporna inflacija. Zvaničnici su zabrinuti da će rekordni skok plata navesti kompanije da povećaju cene, a potrošače da očekuju još povećanja.

Od odluke u decembru, investitori su ograničili prognoze o povećanju kamatne stope do 4,5 odsto, nakon novembarskih predviđanja od 4,75 odsto.

Povećanje na četiri odsto bilo bi četvrto povećanje od pola poena u ovom ciklusu. Kreatori monetarne politike su u novembru podigli kamatnu stopu za tri četvrtine poena, nakon katastrofalnog budžetskog programa najavljenog tokom kratkog mandata Liz Tras (Liz Truss) na mestu premijera.

Privredna proizvodnja je neočekivano porasla u novembru, što znači da je ekonomija izbegla ulazak u recesiju prošle godine. Nove prognoze Banke Engleske će verovatno pokazati da će pad biti plići nego što se ranije očekivalo, ali će se nastaviti do 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...