Nazire se kraj ciklusa povećanja

Investitori očekuju da će Banka Engleske smanjiti kamatnu stopu do kraja godine

BankeBerzaNovacSvetVesti

25.1.2023 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori očekuju da će Banka Engleske smanjiti kamatnu stopu do kraja godine Investitori očekuju da će Banka Engleske smanjiti kamatnu stopu do kraja godine
Trgovci se klade na mogućnost da će Banka Engleske (BOE) smanjiti ključne kamatne stope kasnije u toku ove godine kako bi sprečila dalje usporavanje... Investitori očekuju da će Banka Engleske smanjiti kamatnu stopu do kraja godine

Trgovci se klade na mogućnost da će Banka Engleske (BOE) smanjiti ključne kamatne stope kasnije u toku ove godine kako bi sprečila dalje usporavanje ekonomije.

Ulaganja na tržištu novca pokazuju da trgovci računaju na smanjenje kamatne stope na četvrtinu procentnog poena do kraja godine, jer niz ekonomskih podataka govori u prilog usporavanju ekonomskog rasta i ublažavanju inflacije.

Nedavno objavljene brojke ukazuju da je inflacija fabričkih cena zabeležila najsporiji rast u skoro godinu dana, dok se u odvojenom izveštaju javljaju naznake slabljenja u uslužnom sektoru i fabrikama, koje su značajno smanjile proizvodnju, piše Bloomberg.

Tržišne cene i dalje ukazuju da bi BOE mogla sledećeg meseca kamatnu stopu povećati za pola poena, te da će ona dostići 4,5 odsto tokom leta. Ipak, spekulacije o potencijalnom smanjenju kamatne stope u 2023. ukazuju da postoji sumnja da će centralna banka Velike Britanije da zadrži kamatne stope na visokim nivoima na duži rok.

U mnogim razvijenim ekonomijama nazire se kraj ciklusa povećanja kamatnih stopa, što podstiče spekulacije učesnika na tržištu u vezi sa smerom monetarne politike centralnih banaka. Ekonomisti su donedavno tvrdili da Banka Engleske sporije snižava stope u odnosu na druge centralne banke, posebno kada se uzmu u obzir faktori kao što je nedostatak radnika, koji inflaciju održavaju na stabilnom nivou.

Zahvaljujući spekulacijama o snižavanju kamatnih stopa, britanske državne obveznice su se u petoj trgovačkoj sesiji bolje pokazale od nemačkih, pri čemu je prinos na desetogodišnje hartije od vrednosti sa niskim rizikom pao za pet bodova na 3,22 odsto.

Sastanak čelnika Banke Engleske zakazan je za sledeću nedelju, u kojoj će sednice održati i Federalne rezerve i Evropska centralna banka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...