Smanjena tražnja za pozajmicama u BOSNI I HERCEGOVINI

Banke pooštrile uslove za dobijanje kredita

BankeNovacRegionVesti

4.6.2021 08:20 Autor: Ljiljana Begović

Banke pooštrile uslove za dobijanje kredita Banke pooštrile uslove za dobijanje kredita
Uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća u Bosni i Hercegovini pooštreni su u prvom kvartalu ove godine, ali sa nešto manjim intenzitetom u odnosu... Banke pooštrile uslove za dobijanje kredita

Uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća u Bosni i Hercegovini pooštreni su u prvom kvartalu ove godine, ali sa nešto manjim intenzitetom u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Centralne banke BiH o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine.

Objavljeni rezultati pokazuju da kod preduzeća nije bilo razlike u promenama za dugoročne i kratkoročne kredite, a kao glavne razloge pooštrenih kreditnih uslova banke su navele faktore vezane za percepciju rizika.

Istovremeno, rezultati ukazuju na smanjenje potražnje kredita za preduzeća, što je posebno izraženo kod dugoročnih kredita. U pogledu potražnje kratkoročnih kredita, nakon blagog povećanja u četvrtom kvartalu 2020. godine, u prvom kvartalu 2021. godine ovaj trend je promenjen i registrovana je manja potražnja.

„Kod kredita za stanovništvo, primetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina. Razlozi su, takođe, usko vezani s percepcijom povećanog rizika, dok su s druge strane banke izvestile da ih povećana konkurencija na tržištu prisiljava da ublažavaju kreditne uslove. U pogledu potražnje kredita od stanovništva, registrovano je vrlo malo smanjenje, što govori da se potražnja u ovom segmentu postepeno normalizuje nakon nepovoljnog trenda u 2020. godini. Banke daju signale da će potražnja blago rasti u drugom kvartalu 2021. godine”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Peščani sat sa novcem u pozadini
Foto: Pixabay.com

CBBiH je nedavno pokrenula istraživanje o kreditnoj aktivnosti banaka čiji je cilj da se prikupe informacije i stekne uvid u kretanje standarda i uslova kreditiranja komercijalnih banaka, kao i da se sagleda ponuda i potražnja za kreditima u Bosni i Hercegovini, saopštila je Centralna banka BiH.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.