najviši u luksemburgu, najmanji u bugarskoj

BDP u Crnoj Gori iznosio 50 odsto proseka EU, u Hrvatskoj 73 procenta

Vesti

22.12.2023 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

BDP u Crnoj Gori iznosio 50 odsto proseka EU, u Hrvatskoj 73 procenta BDP u Crnoj Gori iznosio 50 odsto proseka EU, u Hrvatskoj 73 procenta
Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 50 odsto proseka Evropske unije, pokazuju... BDP u Crnoj Gori iznosio 50 odsto proseka EU, u Hrvatskoj 73 procenta

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 50 odsto proseka Evropske unije, pokazuju konačni podaci Eurostata.

Iz Monstata je saopšteno da je od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabeležen u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad proseka EU, i iznosi 256 odsto evropskog proseka. Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 62 odsto proseka EU, prenosi Mina.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 73 odsto proseka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mestu na nivou od 50 odsto proseka EU.

Srbija se nalazi na nivou od 44 odsto evropskog proseka, Severna Makedonija na nivou od 42 odsto, Bosna i Hercegovina na nivou od 35 odsto, dok se Albanija nalazi na nivou od 34 odsto evropskog proseka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći, prema konačnim podacima među zemljama članicama se kretala u rasponu od 69 odsto proseka EU u Bugarskoj, do 138 odsto proseka EU u Luksemburgu.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

  • Rade

    22.12.2023 #1 Author

    Srbija stoji na mestu dok svi drugi idu napred.

    Odgovori

    • Goran

      23.12.2023 #2 Author

      Ti slepo verujes u sve te brojeve?

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...