BEOGRADSKI AERODROM SMANJUJE EMISIJU CO2 Nova strategija zaštite životne sredine

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

8.12.2020 13:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

BEOGRADSKI AERODROM SMANJUJE EMISIJU CO2 Nova strategija zaštite životne sredine BEOGRADSKI AERODROM SMANJUJE EMISIJU CO2 Nova strategija zaštite životne sredine
Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd pridružio se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (Airport... BEOGRADSKI AERODROM SMANJUJE EMISIJU CO2 Nova strategija zaštite životne sredine

Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd pridružio se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA) Međunarodnog saveta aerodroma (Airport Council International – ACI) i stekao je sertifikat nivoa 1, čime su prepoznati napori aerodroma da smanji emisiju štetnih gasova.

ACA sertifikacija prvi je rezultat nove strategije zaštite životne sredine razvijene na beogradskom aerodromu otkako se 2018. godine pridružio mreži aerodroma kompanije VINCI.

Primenom sertifikacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na svim svojim aerodromima širom sveta, kompanija VINCI Airports obavezuje se da dekarbonizuje vazdušni saobraćaj na globalnom nivou. Politika zaštite životne sredine razvijena na beogradskom aerodromu takođe je u skladu sa obavezama kompanije VINCI Airports da prepolovi potrošnju vode po putniku, svede na nulu upotrebu pesticida i proizvodnju otpada, prepolovi bruto emisiju ugljen-dioksida (CO 2) do 2030. godine, kao i da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U okviru proširenja i modernizacije beogradskog aerodroma, kompanija VINCI Airports planira brojne investicije za smanjenje emisije ugljen-dioksida: zamenu postojeće toplane sa pogonom na teška goriva toplanom na prirodni gas, zajedno sa tri-generativnim postrojenjem, zamenu postojećeg svetla LED osvetljenjem i izgradnju solarne farme.

Akreditacija za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (ACA) jedini je međunarodni program za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, koji su specifični za aerodrome. Ovaj nezavisni i dobrovoljni program koristi međunarodno priznate metodologije za procenu obaveza na koje se aerodrom opredeljuje za bolje upravljanje emisijom ugljen-dioksida, navodi se u saopštenju.

 • SANJA

  3.3.2022 #1 Author

  Dobro je da su krenuli,bez nase planete nema ni nama kud…

  Odgovori

 • MARKO7

  6.11.2022 #2 Author

  Pa dobro je da su konačno krenuli

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...