Razmena iskustava i korišćenje ekspertskih znanja

Beogradski fakultet pomaže unapređenju bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori

EUInfrastrukturaRegionSrbijaVesti

23.11.2021 12:12 Autor: Stefan Petrović 2

Beogradski fakultet pomaže unapređenju bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori Beogradski fakultet pomaže unapređenju bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori
Ministarstvo kapitalnih investicija Vlade Crne Gore i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su prošle nedelje Memorandum o saradnji kao osnov za zajednički rad... Beogradski fakultet pomaže unapređenju bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Ministarstvo kapitalnih investicija Vlade Crne Gore i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su prošle nedelje Memorandum o saradnji kao osnov za zajednički rad na projektima iz oblasti saobraćaja, transporta i logistike.

Dokument su potpisali ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dekan Saobraćajnog fakulteta profesor Nebojša Bojović.

Iz Vlade Crne Gore za Biznis.rs kažu da će saradnja između crnogorskog ministarstva i beogradske obrazovne ustanove biti usmerena na izradu planova razvoja infrastrukture i servisa iz oblasti saobraćaja, transporta i logistike, usklađivanje zakonskog okvira i harmonizaciju standarda, preporuka i pravilnika u oblasti saobraćaja, transporta i logistike sa Evropskom unijom (EU).

Konkretnije, Memorandum će svoje puno dejstvo pokazati nakon što bude završen proces osnivanja crnogorskog Nacionalnog tela za bezbednost saobraćaja (NTBS), koje ima za cilj da, sledeći Ujedinjene nacije i najrazvijenije zemlje, uspostavi kvalitetan sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja, a na osnovu odluke Vlade Crne Gore iz juna ove godine.

„Namera nam je da, kroz razmenu iskustava, korišćenje ekspertskih znanja i slično, dođemo do mape puta koja će kvalitetnom Strategijom bezbednosti saobraćaja rezultirati formiranjem Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnih koordinacionih tela, sa konačnim ciljem povećanja stepena bezbednosti saobraćaja na putevima Crne Gore“, kažu u odgovoru iz Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore.

Foto: Monstat.org/Printscreen

O potrebi za povećanje bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori svedoči i statistika. Prema poslednjim objavljenim podacima Uprave za statistiku Crne Gore, ukupan broj saobraćajnih nezgoda u drumskom saobraćaju u drugom kvartalu 2021. godine iznosio je 1.494, što je 57,4 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Broj povređenih lica u drugom kvartalu 2021. godine iznosio je 836, od čega je nastradalo njih 14, što je za 99 odsto više u odnosu na isti kvartal prošle godine godine. Od 822 povređenih, njih 120 zadobilo je teže, dok je 702 prošlo sa lakšim telesnim povredama.

Prema istim podacima, šestoro od 14 poginulih pripada grupi najranjivijih učesnika u saobraćaju, budući da je među njima jedan biciklista, jedan pešak i četvoro motociklista. 

Upravo zbog toga, ovim memorandumom je predviđen i rad na predlozima politike neophodnih mera Vlade Crne Gore i strategije razvoja saobraćaja, transporta i logistike, ali i međusobna razmena i zajedničko izdavanje naučnih i stručnih publikacija.

Kako je Saobraćajni fakultet naveo u saopštenju, ovo je vodeća visokoškolska institucija u Srbiji po učešću u velikim međunarodnim projektima poput onih koje finansira Evropska unija, ali i bilateralnim projektima u regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...