kanadske banke, brendirani dukati Formule 1 i sakrivanje porekla gotovine "sa ulice"

Berni Eklston uključen u veliku aferu pranja novca

SvetU fokusuVesti

6.5.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Berni Eklston uključen u veliku aferu pranja novca Berni Eklston uključen u veliku aferu pranja novca
Čuveni investitor u Formulu 1 Berni Eklston (Bernie Ecclestone) uložio je milione dolara kako bi podržao niz transakcija sa zlatnim polugama i dukatima koje... Berni Eklston uključen u veliku aferu pranja novca

Čuveni investitor u Formulu 1 Berni Eklston (Bernie Ecclestone) uložio je milione dolara kako bi podržao niz transakcija sa zlatnim polugama i dukatima koje nisu imale “komercijalnog smisla“, rekli su tužioci na suđenju za jednu od najvećih operacija pranja novca u Velikoj Britaniji.

Eklston je dao ličnu garanciju od 10 miliona dolara za poslovne aktivnosti svog tadašnjeg zeta Džejmsa Stanta (James Stunt), rekli su tužioci, dok su izlagali razrađen lanac transakcija sa ciljem da sakriju poreklo “gotovine sa ulice”. Ukupno je grupacija NatVest uplatila oko 266 miliona funti (328 miliona dolara), a zatim je ta sredstva provukao kroz šemu za pranje novca, piše Bloomberg.

Eklston nije optužen u ovom slučaju i nije optužen za prekršaj. Stunt je jedan od osmoro ljudi kojima se sudi zbog optužbi za pranje novca od kriminalnih aktivnosti.

Samo nekoliko brendiranih poluga sa znakovima Formule 1 je ikada napravljeno, a zlatnici sa istim simbolima nikada nisu kovani, rekao je Klark. Učešće u ovim poslovima nije imalo nikakvog komercijalnog smisla i izgledali su kao takozvani “projekti sujete”, smatraju advokati.  

Finansijski aranžman, koji je obezbedila kanadska banka Nova Scotia, imao je za cilj da pomogne u plaćanju brendiranih zlatnih poluga i kovanica. Umesto toga, novac je upotrebljen za nabavku zlata koje bi bilo istopljeno i poslato u Dubai, rekao je Nikolas Klark (Nicholas Clarke), glavni advokat tužilaštva. Za kanadsku banku se ne tvrdi da je počinila bilo kakav prekršaj.

Scotiabank je takođe isporučila oko 50 miliona funti zlata – oko 1.700 kilograma – Stantovoj firmi. Stant, koji je ranije bio oženjen Eklstonovom ćerkom Petrom, kaže da nije znao da je u pitanju kriminalni prekršaj i negirao je bilo kakvo nedolično ponašanje. On je vlastima rekao da bi, da je imao „i najmanju sumnju da se nešto nezakonito“ dešava, raskinuo čitav dogovor, rekao je Klark.

Ali tužilac je rekao da Stant nije bio tako bogat kao što je tvrdio da jeste. „Njegove lične finansije obavijene su velom misterije“, rekao je Klark, što dovodi u sumnju i legitimnost njegovih postupaka.

Veliki deo zlata, kupljenog uz finansiranje Skotiabanke, isečen je i pretopljen u „potpuno neobeležena” zrna i poslat u Dubai umesto da se koristi za proizvodnju brendiranih zlatnih poluga, rekao je Klark.

Novac je poslat u inostranstvo „kako bi u dogledno vreme mogao da bude vraćen lopovima odakle je došao“, rekao je Klark.

  • SNEZANA

    6.5.2022 #1 Author

    Cisto sumnjam da ce odgovarati za to.

    Odgovori

  • kaćica

    6.5.2022 #2 Author

    Toliko novca imaju a zbog ovoga se brukaju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.5.2022 #3 Author

    Sve vise sport i malverzacije,zalosno…

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #4 Author

    A šta je tu čudno?!

    Odgovori

  • LUKA

    8.5.2022 #5 Author

    Kao nije znao treba da odgovara za malverzaciju

    Odgovori

  • IVAN

    9.5.2022 #6 Author

    Ma dal je moguce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...