MALA PONUDA I RAST POTRAŽNJE ZA VOZILIMA VRTOGLAVO PODIGLE CENE

Berza polovnih automobila u SAD podstiče inflaciju

AutomobiliLifestyleSvetVesti

4.6.2021 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Berza polovnih automobila u SAD podstiče inflaciju Berza polovnih automobila u SAD podstiče inflaciju
Kombinacija velike potražnje i visokih veleprodajnih cena koje dileri plaćaju da bi popunili zalihe dovela je do rekordno visokih cena polovnih automobila u SAD.... Berza polovnih automobila u SAD podstiče inflaciju

Kombinacija velike potražnje i visokih veleprodajnih cena koje dileri plaćaju da bi popunili zalihe dovela je do rekordno visokih cena polovnih automobila u SAD. U zavisnosti od izvora podataka, veleprodajne cene porasle su od 15 do 25 procenata, a dileri opisuju rast cena kao „dramatičan“.

Cene polovnih automobila dostigle su „bizarne visine“, ocenjuje magazin Forbes, dodajući da dileri navode da im nije poznat nijedan period u istoriji ove industrije kada su cene automobila tako brzo porasle, kao u proteklih nekoliko meseci.

U izveštaju analitičke agencije J.D. Power od 27. maja, navedeno je da veleprodajne i maloprodajne cene polovnih vozila rastu uporedo sa potražnjom za polovnim automobilima i kamionima zbog nedovoljnih zaliha novih vozila, izazvanih prekidima proizvodnje, što je rezultat globalne nestašice elektronskih čipova.

Izvor: US Bureau Of Labour Statistics

Veleprodajne cene porasle su brzim tempom tokom poslednjih 20 uzastopnih nedelja za još neviđenih 37 odsto, dok su maloprodajne cene skočile za 15 odsto u odnosu na one koje su bile na kraju 2020. godine. J.D. Power predviđa da će cene ostati na visokom nivou u dogledno vreme.

Eksperti objašnjavaju da je na američkom tržištu oko 1,5 miliona novih automobila manje nego što bi trebalo da bi se zadovoljila potražnja. To je posledica dvomesečnog prekida proizvodnje tokom zaključavanja zbog pandemije korona virusa, a na neplaniranu pauzu u proizvodnji nadovezala se nestašica čipova, zbog čega manjak nije nadoknađen, prenosi WXYZ.

Dodatni razlog za povećanu potržnju za automobilima je što građani izbegavaju javni prevoz zbog rizika od zaraze korona virusom. Rent a car kompanije koje praktikuju da prodaju svoja vozila posle određene pređene kilometraže, sada umesto toga kupuju još automobila.

Izvor: US Bureau Of Labour Statistics@FT

Neobično je što američki zvaničnici pažljivo prate cene polovnih automobila kao pokazatelj budućeg trenda inflacije. Ako se rast cena bude nastavio i proširio na druge delove ekonomije, SAD bi mogle prvi put u poslednjih nekoliko decenija da se suoče sa produženim periodom takozvanog ekonomskog pregrevanja, prenosi FT.

Prema podacima američkog zavoda za statistiku cene polovnih automobila i kamiona porasle su u aprilu za 10 odsto u odnosu na mart i za 21 procenat u odnosu na april 2020. godine. Cene polovnih vozila jedan su od glavnih pokretača rasta indeksa potrošačkih cena, odnosno inflacije u SAD za 4,2 odsto na godišnjem nivou.

  • Eki

    6.6.2021 #1 Author

    Znači nije u pitanju prekomerno štampanje novca od strane Federal Reserve?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...