BERZA U OČEKIVANJU VAKCINE I NAJBOLJE GODINE Oporavak u vidu slova „V“ i potrošači u transu

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

30.11.2020 18:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

BERZA U OČEKIVANJU VAKCINE I NAJBOLJE GODINE Oporavak u vidu slova „V“ i potrošači u transu BERZA U OČEKIVANJU VAKCINE I NAJBOLJE GODINE Oporavak u vidu slova „V“ i potrošači u transu
Vrednosti najvažnijih berzanskih indeksa neznatno su pale u ponedeljak po otvaranju Wall Streeta, nakon rekordne nedelje u kojoj je Dow Jones prvi put vredeo... BERZA U OČEKIVANJU VAKCINE I NAJBOLJE GODINE Oporavak u vidu slova „V“ i potrošači u transu

Vrednosti najvažnijih berzanskih indeksa neznatno su pale u ponedeljak po otvaranju Wall Streeta, nakon rekordne nedelje u kojoj je Dow Jones prvi put vredeo više od 30.000 bodova, a S&P 500 dostigao istorijski maksimum.

Mereno prema vrednostima indeksa po zatvaranju berze u petak, Dow Jones je porastao za 12,9 odsto od početka novembra, S&P 500 za 11,3 a Nasdaq za 11,9 procenata. Takav obim mesečnog rasta Dow Jones indeksa poslednji put je zabeležen 1987. godine, prenosi Yahoo Finance.

Foto: Tanjug/AP

Rast vrednosti akcija u novembru podstaknut je optimizmom zbog razvoja vakcine protiv korona virusa. Kako navodi CNN, vakcina je razbistrila izglede Wall Streeta, sa vakcinom u džepu investitori očekuju spektakularan oporavak ekonomije sledeće godine sa potrošačima u transu i rast korporativnih profita.  

Ekonomski oporavak u obliku slova „V“ mogao bi da učini iduću godinu najboljom u istoriji berze, ocenjuju ekonomski stručnjaci. Uz nastavak krizne državne pomoći i niske stope inflacije koja omogućava plasman jeftinih kredita, oporavak je pitanje samopouzdanja i realnih rizika, ocenjuje UBS, koji su dali sličnu prognozu i za evropsku ekonomiju.

Banka Amerike ipak savetuje oprez klijentima, upozoravajući na rizike. Razočaranje efikasnošću vakcine, vremenom njene distribucije i zastojem državnih podsticaja moglo bi da umanji optimizam.

Tokom „crnog petka“ potrošeno je 22 odsto novca više nego prošle godine, iako je kupovina u radnjama bila manja za 95 odsto, pa se prethodna prognoza ne čini pogrešnom. S&P Global napravio je u ponedeljak dogovor o preuzimanju IHS Markita za 44 milijardi dolara kroz otkup akcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...