Nesigurnost ulagača pojačana najavljenim povećanjem kamatnih stopa

Berzanski indeksi i dalje padaju

BerzaNovacVesti

18.2.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi i dalje padaju Berzanski indeksi i dalje padaju
Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa jer je ulagače, već nesigurne zbog predstojećeg povećanja kamata, dodatno zabrinulo ponovno jačanje napetosti između Sjedinjenih Američkih... Berzanski indeksi i dalje padaju

Wall Street beleži oštar pad berzanskih indeksa jer je ulagače, već nesigurne zbog predstojećeg povećanja kamata, dodatno zabrinulo ponovno jačanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Dow Jones indeks je pao 622 boda ili 1,78 odsto, na 34.312 bodova, dok je S&P 500 indeks niži 2,12 odsto, na 4.380 poena, a Nasdaq 2,88 odsto, na 13.716 bodova, prenosi Mina.

Oštar pad indeksa posledica je ponovnog jačanja napetosti između SAD i Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je mogućnost ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka. Rusija negira da planira invaziju, ali je poručila da bi mogla preduzeti neku vojno-tehničku akciju, ako se ne ispuni niz njenih zahteva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Tako su ponovo pojačane tenzije između SAD i Rusije, nakon što su prethodnih dana bile ublažene jer je Rusija povukla deo vojske s ukrajinske granice.

Ulagači su već nedeljama nesigurni jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi (FED), s obzirom na to da je inflacija u SAD dostigla najviše nivoe u 40 godina.

„Napetost na tržištu je sve veća kako se bliži vikend, a ništa nije rešeno između Rusije i Ukrajine. Tržište je slabo i nestabilno, pa je na gotovo svakoj deonici veća ponuda za prodaju nego za kupovinu“, izjavio je direktor u firmi Wedbush Securities Majkl Džejms (Michael James).

U 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cene deonica porasle su samo u dva defanzivna sektora – uslužnom i trgovačkom.

I na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,67 odsto, na 15.267 bodova, a pariski CAC 0,26 odsto, na 6.946 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...