Prinos na nemačku desetogodišnju obveznicu niži za 0,08, a na britansku za 0,07 procentnih poena

Ruska pretnja Ukrajini izazvala pad cena akcija na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

14.2.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ruska pretnja Ukrajini izazvala pad cena akcija na svetskim berzama Ruska pretnja Ukrajini izazvala pad cena akcija na svetskim berzama
Evropske akcije su rasprodate, a trgovci su se okrenuli sigurnoj imovini u isto vreme kada se nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) spremao za... Ruska pretnja Ukrajini izazvala pad cena akcija na svetskim berzama

Evropske akcije su rasprodate, a trgovci su se okrenuli sigurnoj imovini u isto vreme kada se nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) spremao za putovanje u Moskvu kako bi pokušao da odvrati Rusiju od invazije na Ukrajinu.

Vrednost regionalnog indeksa Stoxx Europe 600 pala je 2,6 odsto u jutarnjem trgovanju. Britanski FTSE 100 izgubio je za 1,8 odsto vrednosti, dok su i nemački Dax i francuski Cac 40 zabeležili pad za oko tri odsto, piše Financial Times.

Do ovog pada došlo je nakon što je savetnik za nacionalnu bezbednost u Sjedinjenim Američkim Državama Džejk Saliven (Jake Sullivan) izjavio da bi napad Rusije na Ukrajinu mogao da počne i “pre kraja Olimpijade.“

Kako stvari stoje na tržištima fjučersa, S&P 500 indeks, koji je u petak zatvorio trgovanje sa vrednošću nižom za skoro dva procenta, nakon što je Bela kuća izdala prvo upozorenje o “neposrednoj pretnji” invazije, početkom ove nedelje biće niži za dodatnih 0,8 odsto.

Obveznice evropskih zemalja sa najboljim rejtingom početkom ove nedelje se oporavljaju, dok trgovci traže utočište u sredstvima nižeg rizika. Prinos na referentnu desetogodišnju Bund obveznicu u Nemačkoj pao je za 0,08 procentnih poena, na nešto manje od 0,21 posto.

Ekvivalentni prinos na obveznice Velike Britanije pao je za 0,07 procentnih poena na 1,47 odsto. Nasuprot tome, cene ruskih i ukrajinskih državnih obveznica oslabile su u ponedeljak, dostigavši najniže vrednosti u ovoj godini. Ukrajinska obveznica u dolarskoj denominaciji, koja dospeva na naplatu 2032. godine, beleži pad za više od 10 odsto, pa se njome trguje po ceni od 77 centi za dolar.

Ruska obveznica sa dolarskom denominacijom beleži pad cene od oko dva odsto. Prinos na obveznicu koja dospeva na naplatu 2047. godine porastao je za 0,15 procentnih poena, na 4,93 odsto.

U Aziji, vrednost hongkonškog indeksa Hang Seng pala je za 1,4 odsto, dok su japanski Topix i južnokorejski Kospi niži za 1,6 odsto.

  • Milovan94

    15.2.2022 #1 Author

    Usled krize to je bilo očekivano

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.2.2022 #2 Author

    To je ta americka demokratija na delu. Plasim se da se ovo nece zaustaviti ovde

    Odgovori

  • DANIJELA

    16.2.2022 #3 Author

    Nadam se najbezolnijem resenju izmedju Rusije i Ukrajine i za njih ali i za ceo svet.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...