odluka fed-a očekuje se u martu?

Oprez na Wall Streetu zbog neizvesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa

BerzaNovacSvetVesti

17.2.2022 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oprez na Wall Streetu zbog neizvesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa Oprez na Wall Streetu zbog neizvesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa
Na Wall Streetu je u sredu, nakon opreznog trgovanja, S&P 500 indeks blago porastao, a Dow Jones pao, dok je u fokusu investitora bio... Oprez na Wall Streetu zbog neizvesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa

Na Wall Streetu je u sredu, nakon opreznog trgovanja, S&P 500 indeks blago porastao, a Dow Jones pao, dok je u fokusu investitora bio zapisnik s poslednje sednice čelnika američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio 0,16 odsto na 34.934 boda, a Nasdaq indeks 0,11 odsto na 14.124 poena. S&P 500 ojačao je neznatno na 4.475 bodova.

Većinu dana indeksi su proveli dublje u negativnom području, da bi pred sam kraj trgovanja S&P 500 provirio u pozitivno, prenosi Mina.

Oprez investitora posledica je neizvesnosti u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (FED).

U sredu je objavljen zapisnik s poslednje sednice FED-a, koji nije dodatno uplašio investitore.

I dalje se očekuje da će FED već na narednoj sednici povećati kamate, ali zapisnik je pokazao da nema dugoročnijih planova, nego da će se o kamatama odlučivati na svakoj narednoj sednici.

To je malo umirilo ulagače, koje je ovih dana zabrinuo predsednik ogranka FED-a u Sent Luisu, Džejms Bulard (James Bullard), izjavama da bi do početka jula kamate trebalo povećati za celi procentni poen.

„Činjenica da FED nije bio agresivniji nego što se očekivalo malo je podržala tržište. Ulagači su se plašili da je Bullardov stav rašireniji, ali čini se da to nije tako“, rekao je strateg u firmi DRW Trading, Lu Brajan (Lou Brien).

Ipak, to nije značajnije uticalo na očekivanja. I dalje se procenjuje da će FED u martu povećati kamate verovatno za 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Svi poslednji podaci o rastu cena proizvoda, potrošnje Amerikanaca i industrijske proizvodnje, podržavaju tezu da FED mora značajnije da zaoštri monetarnu politiku, nakon što je godinama labava monetarna politika podržavala oporavak ekonomije od korona krize i rast cena deonica.

Pozitivno je na tržište uticalo i popuštanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, premda Zapad i dalje poručuje da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu.

A na evropskim berzama cene deonica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 odsto na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 odsto na 15.370 poena, a pariski CAC 0,21 odsto na 6.964 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...