Glavni podstrek došao je od predsednika američke centralne banke

Berzanski indeksi naglo porasli nakon dva dana pada

BerzaNovacSvetVesti

3.3.2022 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Berzanski indeksi naglo porasli nakon dva dana pada Berzanski indeksi naglo porasli nakon dva dana pada
Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio snažan rast berzanskih indeksa, nakon dva dana pada, jer je predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome... Berzanski indeksi naglo porasli nakon dva dana pada

Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio snažan rast berzanskih indeksa, nakon dva dana pada, jer je predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) signalizirao da će američka centralna banka verovatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo.

Dow Jones je ojačao 1,79 odsto na 33.891 bod, dok je S&P 500 skočio 1,86 odsto na 4.386 bodova, a Nasdaq indeks 1,62 odsto na 13.752 boda, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a među najvećim dobitnicima bio je finansijski sektor, s rastom od 2,6 odsto, nakon oštrog pada prethodnih dana. Indeks bankarskog sektora skočio je tri odsto, nakon što je dan pre skliznuo na najniži nivo od septembra prošle godine.

Znatno su porasle i cene akcija u energetskom sektoru, jer je cena nafte dostigla najviši nivo u skoro osam godina, nakon što su sankcije Zapada protiv Rusije narušile isporuke „crnog zlata“ iz Rusije.

Snažan skok cena akcija pripisuje se Pauelu, koji je u izveštaju Kongresu o ekonomskoj situaciji kazao da će se na sednici zvaničnika Feda u martu založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 procentnih poena.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u 40 godina, centralna banka mogla povećati kamate za oštrijih 0,5 procentnih poena.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada o zapošljavanju u privatnom sektoru u prošlom mesecu, što pokazuje da najveća svetska privreda i dalje stabilno raste.

Zahvaljujući svemu tome, vesti o daljim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove, koje su poslednjih dana pritiskale tržište, u sredu su bile u drugom planu.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,36 odsto na 7.429 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 odsto na 14.000 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto na 6.498 bodova.

  • Milovan94

    3.3.2022 #1 Author

    Pa bilo je očekivano da će znatno biti povećani. Kriza je učinila svoje.

    Odgovori

  • MARKO7

    3.3.2022 #2 Author

    Pa realno se i očekivalo da će biti povećano

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #3 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • ZVE84

    6.3.2022 #4 Author

    To se stalno menja, iz dana u dan, iz meseca u mesec.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...