Uprkos globalnoj neizvesnosti

Analitičari očekuju da će dolar nastaviti da jača

BankeNovacSvetVesti

3.3.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Analitičari očekuju da će dolar nastaviti da jača Analitičari očekuju da će dolar nastaviti da jača
Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) i dalje se drži svog zaveta da će obuzdati inflaciju višim kamatnim stopama. Prinos dvogodišnjih državnih zapisa... Analitičari očekuju da će dolar nastaviti da jača

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) i dalje se drži svog zaveta da će obuzdati inflaciju višim kamatnim stopama.

Prinos dvogodišnjih državnih zapisa porastao je u sredu za 17 baznih poena nakon što je Pauel podržao povećanje kamatne stope za 0,25 ovog meseca, uprkos neizvesnostima koje proističu iz ruske invazije na Ukrajinu. To je, ipak, manje od ranije najavljene mogućnosti za podizanje ključnih stopa za 0,5 odsto, pa su ulagači na tržištima kapitala pozitivno odreagovali na ovu vest.

„Malo je verovatno da će se američka inflacija dalje ubrzati odavde, dok će kamatna stopa i prinosi na obveznice rasti, tako da su stvarni prinosi ušli u stalni trend rasta. Vrednost dolara će rasti“, rekao je Kodži Fukaja (Koji Fukaya), saradnik u savetodavnoj kompaniji za tržišne rizike u Tokiju, prenosi Bloomberg.

Rekord američke valute u praćenju razlika u desetogodišnjim prinosima prilagođenim inflaciji dobar je pokazatelj buduće snage. Tokom protekle dve godine, indeks dolara je pratio jaz u prinosima između državnih zapisa Sjedinjenih Američkih Država i drugih država koje imaju valute u indeksiranoj korpi, isključujući Švajcarsku, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Taj raspon se ove godine povećao za skoro pola procentnog poena, dok je dolar dobio oko dva odsto.

Inflacija u SAD, merena indeksom rashoda za ličnu potrošnju, verovatno će dostići vrhunac od 5,6 odsto na godišnjem nivou u periodu januar-mart pre nego što će se usporiti na tri odsto u četvrtom tromesečju, predviđaju ekonomisti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...