Tehnološki sektor osetljiv na kretanje kamatnih stopa

Berzanski indeksi ponovo padaju

BerzaNovacVesti

14.1.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Berzanski indeksi ponovo padaju Berzanski indeksi ponovo padaju
Na Wall Street-u su u četvrtak cene akcija znatno pale, nakon što je nekoliko čelnika američke centralne banke ponovo najavilo da bi zbog visoke... Berzanski indeksi ponovo padaju

Na Wall Street-u su u četvrtak cene akcija znatno pale, nakon što je nekoliko čelnika američke centralne banke ponovo najavilo da bi zbog visoke inflacije Fed mogao povećati kamatne stope već u martu.

Dow Jones indek je niži za 176 bodova, ili 0,49 odsto, na 36.113 bodova, dok je S&P 500 pao 1,42 odsto, na 4.659 poena, a Nasdaq indeks 2,51 odsto, na 14.806 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Najviše su pale cene deonica u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 indeks tog sektora skliznuo 2,7 odsto, a oštro je pao i Nasdaq indeks, koji takođe uključuje akcije tehnoloških kompanija.

Taj je sektor vrlo osetljiv na kretanje kamatnih stopa, a nekoliko zvaničnika FED je poručilo da bi se kamatne stope mogle povećati već u martu.

Osim toga, objavljeno je da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru prošle godine dostigla nivo od sedam odsto, najviše u gotovo četiri decenije, a već nedeljama unazad iz FED poručuju da će preduzeti sve što je potrebno da se inflacija ne ukoreni.

Analitičari procenjuju da bi tada kamate u martu mogle biti povećane 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

U anketi koju je sproveo Reuters analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u poslednjem kvartalu prošle godine porasle 22,4 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Na većini evropskih berzi cene akcija su blago porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,16 odsto, na 7.563 boda, frankfurtski DAX 0,13 odsto, na 16.031 bod, dok je pariski CAC oslabio je 0,5 odsto, na 7.201 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...