Bauk inflacije u SAD

Rast cena u Americi nije prolazna stvar

AnalizaU fokusu

13.1.2022 15:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast cena u Americi nije prolazna stvar Rast cena u Americi nije prolazna stvar
U početku je niko nije primećivao, zatim se o njoj govorilo kao o privremenoj smetnji, a sada je postala noćna mora i crveni alarm... Rast cena u Americi nije prolazna stvar

U početku je niko nije primećivao, zatim se o njoj govorilo kao o privremenoj smetnji, a sada je postala noćna mora i crveni alarm za Federalne rezerve i građane SAD. Inflacija u Americi dostigla je u decembru najvišu stopu rasta od 1982. godine, sedam odsto godišnje.

Isključujući nestabilne cene energije i hrane, a to je ono što se naziva „osnovna“ inflacija porasla je za 5,5 odsto u prethodnoj godini, najbržim tempom od 1991. godine. Cene slanine porasle su za skoro 19 odsto, muški kaputi i odela za 11 odsto, a nameštaj za više od 17 procenata. Iznajmljivanje automobila u decembru prošle godine koštalo je 36 odsto više nego u istom mesecu 2020. godine, prenosi Seattle Times.

Pre nešto više od godinu dana FED je prognozirao da će potrošačke teme porasti za 1,8 odsto na godišnjem nivou, što je čak niže od ciljane inflacije od dva odsto. U februaru 2021. godine Indeks potrošačkih cena (CPI) bio je 1,7 odsto viši nego godinu dana ranije. Od tada je krenulo ubrzavanje rasta, najpre na 2,6 odsto u martu, na 4,2 odsto u aprilu, na 4,9 odsto u maju i na 5,3 odsto u junu. U oktobru je inflacija dostigla 6,2 odsto, a u novembru 6,8 odsto.

Izvor: Tipswatch

U početku je predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell), kao i mnogi analitičari, okarakterisao rast potrošačkih cena kao „prolazni“ problem. Inflacija je smatrana rezultatom kašnjenja u isporuci robe i nestašica zaliha i radnika, budući da se privreda oporavila od recesije izazvane pandemijom mnogo brže nego što se očekivalo.

Sada, mnogi ekonomisti očekuju da će inflacija ostati povišena barem tokom tekuće godine, sa potražnjom koja nadmašuje ponude u brojnim oblastima ekonomije. FED je u međuvremenu radikalno promenio kurs i najavio tri povećanja kratkoročne referentne kamatne stope, u pokušaju da suzbije rast inflacije.

Nemirna globalna finansijska tržišta su u četvrtak pokazala su znake stabilizacije, pri čemu su glavne berze akcija i prinosi na obveznice zadržali svoju poziciju, a dolar je izgubio 0,7 odsto vrednosti nakon što su objavljeni podaci od inflaciji u SAD, prenosi Reuters.

Izvor: Brookings

MSCI indeks svetskih akcija u 50 zemalja malo se promenio u odnosu na početak godine, dok su indeksi u Evropi delimično oslabili posle dva dana solidnog rasta, a evro je porastao na najviši nivo u poslednja dva meseca.

Azijska tržišta su takođe blago oslabila zbog podataka o kineskom kreditiranju koji su bili mekši nego što se očekivalo, dok su fjučersi na berzi Wall Street bili stabilni. Globalni makro stratezi ocenjuju da će inflacija još dugo trajati.

Na tržištima obveznica desetogodišnji prinosi kamatnih stopa kretali su se oko 1,74 odsto, a nemački desetogodišnji prinos je porastao ove godine za skromna dva bazna poena približavajući se teritoriji pozitivnog prinosa prvi put od maja 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...