Rudarski sektor beleži rast na tržištu od 2,8 odsto

Rastu indeksi energetskih kompanija u Australiji i Hong Kongu

BerzaSvetVesti

13.1.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rastu indeksi energetskih kompanija u Australiji i Hong Kongu Rastu indeksi energetskih kompanija u Australiji i Hong Kongu
Podstaknute rastućim cenama nafte, energetske kompanije dovele su do rasta berzi u Australiji i Hong Kongu, a nakon vesti da je potrošačka inflacija u... Rastu indeksi energetskih kompanija u Australiji i Hong Kongu

Podstaknute rastućim cenama nafte, energetske kompanije dovele su do rasta berzi u Australiji i Hong Kongu, a nakon vesti da je potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležila najbrži rast u poslednje četiri decenije, okončan je i trend pada cena japanskih akcija.

Australijski referentni indeks S&P/ASX 200 porastao je 0,6 odsto do popodnevnog trgovanja, dok je honkonški Hang Seng indeks porastao za 0,4 odsto.

Vrednost akcija u energetskom sektoru beleži najveće povećanje na ovim berzama, nakon što su cene nafte dostigle dvomesečni maksimum dan ranije zbog zabrinutosti za izazvane padom zaliha sirove nafte u SAD na najniži nivo od 2018. godine, piše Capital.com, pozivajući se na Reuters.

Australijski S&P/ASX 200 energetski indeks porastao je za 1,3 odsto, Voodside Petroleum dva odsto, a Santos za 1,4 odsto. Na honkoškoj berzi kompanije ENN Energy Holdings i China Petroleum & Chemical uvećale su svoju vrednost za 3,6 odsto, odnosno 2,3 odsto, i tako se našle među pet najboljih.

Cene akcija u rudarskom sektoru zabeležile su rekordni rast na australijskom tržištu. Indeks metala i rudarstva S&P/ASX 300 porastao je 2,8 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za rudom gvožđa nakon poboljšanja tržišnih uslova u Kini i rasta trenutnih cena zbog poremećaja u nabavnim lancima u Brazilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...