Krajem nedelje počinje objavljivanje poslovnih rezultata američkih kompanija

Wall Street beleži drugi dan rasta cena akcija

BerzaNovacSvetVesti

13.1.2022 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street beleži drugi dan rasta cena akcija Wall Street beleži drugi dan rasta cena akcija
Cene akcija na Wall Street-u u sredu su porasle drugi dan zaredom, ali se trgovalo oprezno, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla... Wall Street beleži drugi dan rasta cena akcija

Cene akcija na Wall Street-u u sredu su porasle drugi dan zaredom, ali se trgovalo oprezno, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviše nivoe u skoro četiri decenije.

Dow Jones je porastao 0,11 odsto, na 36.290 bodova, dok je S&P 500 indeks veći za 0,28 odsto, na 4.726 bodova. Nasdaq beleži rast od 0,23 odsto, na 15.188 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Potrošačke cene u SAD u decembru su porasle 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su na godišnjem nivou skočile sedam odsto, najviše u gotovo četiri decenije.

„Ulagači su se plašili da bi inflacija mogla dostići i više nivoe. Podaci su zabrinjavajući, ali tržište je pomalo i odahnulo, jer ovi podaci potvrđuju najave zvaničnika američke centralne banke, pa FED ne bi trebalo da bude agresivniji nego što se na tržištima očekuje“, izjavio je strateg u kompaniji Ameriprise Financial, Antoni Saglimbene (Anthony Saglimbene).

Krajem nedelje počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija koja bi mogla imati odlučujući uticaj na kretanje tržišta. Očekuje se da će kompanije predstaviti još jedan snažni skok zarada.

Na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks veći je 0,81 odsto, na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 odsto, na 16.010 bodova, a pariski CAC 0,75 odsto, na 7.237 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...