Nasdaq zašao u područje "medveda"

Berzanski indeksi rastu zahvaljujući tehnološkim kompanijama

BerzaNovacVesti

25.3.2022 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski indeksi rastu zahvaljujući tehnološkim kompanijama Berzanski indeksi rastu zahvaljujući tehnološkim kompanijama
Wall Street berzanski indeksi su porasli više od jedan odsto, pri čemu najviši rast beleže cene akcija tehnoloških kompanija, a ovakvu situaciju na tržištu... Berzanski indeksi rastu zahvaljujući tehnološkim kompanijama

Wall Street berzanski indeksi su porasli više od jedan odsto, pri čemu najviši rast beleže cene akcija tehnoloških kompanija, a ovakvu situaciju na tržištu podstakla je i jeftinija nafta.

Dow Jones indeks je viši za 1,02 odsto, pa je na nivou od 34.707 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,43 odsto, na 4.520 bodova, a Nasdaq 1,93 odsto, na 14.191 bod.

Nakon pada za više od jedan odsto prethodnog dana, indeksi su u četvrtak nadoknadili sve te gubitke, što se najviše zahvaljuje oporavku cena akcija tehnoloških giganata, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Najviše su poskupele akcije proizvođača čipova, pa tako Nvidia beleži rast od 9,8 odsto, a Intel skoro sedam odsto, zbog čega je indeks poluprovodničkog sektora skočio više od pet odsto.

Cena akcija kompanije Apple raste osmi dan zaredom, nadoknađujući tako gubitke od početka meseca, a porasla je vrednost i većine ostalih akcija tehnoloških divova.

Nakon što je snažno porastao za vreme korona krize, u poslednjih nekoliko meseci tehnološki sektor je pod pritiskom, pa je Nasdaq indeks, koji je ispunjen tehnološkim akcijama, nedavno zaronio u područje „medveda“ — 20 odsto ispod svoje prethodne rekordne vrednosti.

„Tržište ‘medveda’ predstavlja priliku za kupovinu. Ulagači su konačno zaključili da je to dobra tačka za ulazak na tržište. Nakon dužeg perioda vide više vrednosti u tehnološkom sektoru“, rekao je direktor firme Longbow Asset Management Džejk Dolarhajd (Jake Dollarhide).

Tržište je podstakao i pad cena nafte za tri odsto, što je ublažilo strahovanja od jačanja inflacije, koja se u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, blizu osam odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, američka centralna banka je prošle sedmice povećala ključne kamate za 0,25 procentnih poena, a prema komentarima niza njenih zvaničnika, sve je jasnije da će banka na narednoj sednici u maju povećati kamate za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Zbog toga će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta ekonomije.

Ulagače su ohrabrili dobri pokazatelji s tržišta rada. Prošle nedelje je broj novih zahteva za pomoć nezaposlenima u SAD pao na najniži nivo u 52 godine, što pokazuje da se zbog rasta ekonomije nezaposlenost i dalje smanjuje.

U fokusu ulagača bio je i sastanak NATO, lidera Evropske unije i Grupe sedam najrazvijenijih zemalja u Briselu u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Lideri Zapada dogovorili su da će povećati vojnu pomoć Ukrajini i pojačati sankcije Rusiji.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je neznatno porastao do 7.467 bodova, dok je frankfurtski DAX blago skliznuo na 14.273 poena, a pariski CAC 0,39 odsto na 6.555 bodova.

  • ZVE84

    27.3.2022 #1 Author

    Tehnologija napreduje, a privreda nazaduje.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #2 Author

    Sitacija na berzi se bukvalno menja iz dana u dan tako da je svaki komentar suvišan.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...