treći sastanak u kragujevcu

Bez konkretnih rešenja za radnike Fiata, nastavak pregovora u ponedeljak

BiznisSrbijaVesti

11.6.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Bez konkretnih rešenja za radnike Fiata, nastavak pregovora u ponedeljak Bez konkretnih rešenja za radnike Fiata, nastavak pregovora u ponedeljak
Bez konkretnih rešenja, završen je u petak uveče drugi sastanak radne grupe za radnike kragujevačkog Fiata, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak, u... Bez konkretnih rešenja za radnike Fiata, nastavak pregovora u ponedeljak

Bez konkretnih rešenja, završen je u petak uveče drugi sastanak radne grupe za radnike kragujevačkog Fiata, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak, u Kragujevcu, preneli su agenciji Beta predstavnici sindikata te fabrike.

Predstavnici sindikata i Fiatovih radnika su u Vladi Srbije, na drugom sastanku, bili na pregovorima u okviru radne grupe za rešavanje pitanja oko socijalnog programa i odlaska radnika u inostranstvo.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata FCA Saše Đorđevića, na drugom sastanku radne grupe pregovaralo se o radnicima iz takozvane „ranjive grupe“.

Naveo je da su to oni koji treba da budu zaštićeni i da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Đorđević je rekao agenciji Beta da je predloženo da kategorija zaštićenih koje prepoznaje zakon bude proširena.

Predlog je da se u toj grupi nađu i supružnici kako bi se omogućilo da jedan od njih ostane u  Fiatovoj fabrici u Kragujevcu, a drugi da može da se opredeli za odlazak u inostranstvo ili za otpremninu.

Naznačeno je da zaštićeni treba da budu i radnici koji se nalaze u procesu vantelesne oplodnje, kao i roditelji dece sa invaliditetom.

Prema rečima Đorđevića, važno je da se svi „zaštićeni“ nađu „i na papiru“, odnosno da se formalno precizira ko sve spada u tu kategoriju.

Foto: Pixabay.com

On je rekao da ni ovog puta nije pokrenuto pitanje visine otpremnine za Fiatove radnike, ali da će, kako je dodao, to svakako biti tema narednih sastanaka radne grupe.

Đorđević je ocenio da je mnogo pitanja koja ne mogu da se reše za jedan dan , „pa ni za tri ili pet“ dana .

Rekao je i da razume nestrpljenje radnika koji očekuju brza rešenja i odgovore, jer se, kako je podsetio, radi o njihovoj i sudbini njihovih porodica.

Đorđević je rekao da radna grupa nastavlja rad u ponedeljak u Kragujevcu.

Prvog dana rada radne grupe predloženo je da radnici koji ne žele da idu u inostranstvo, sačekaju „na birou“ zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca, a da za to vreme primaju minimalac.

Predstavnik Samostalnog sindikata „Fiat Plastik“, Zoran Miljković je  za agenciju Beta ocenio da mu se „ništa ne sviđa“  kako teku pregovori u radnoj grupi, jer nema nikakvih konkretnih rešenja.

„Ukoliko u ponedeljak ne izađu sa konkretnim predlozima oko upošljavanja Fatovih radnika koji ne žele da odu u inostranstvo, to znači da je radna grupa poslužila samo da se kupi vreme i onda krećemo u sredu, četvrtak u blokade i proteste“ rekao je Miljković.

Upozorio je da radnicima  koji se ne prijave za odlazak na rad u Stellantisovim fabrikama u inostranstvu prete otkazi koje će im poslodavac uručiti već 20. juna.

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
397.894.424,40 (2020)
Broj zaposlenih:
2.133 (2020)
  • MADMAX

    11.6.2022 #1 Author

    A leteći automobili koji su najavljeni pre par god zna li se šta?

    Odgovori

  • Milovan94

    11.6.2022 #2 Author

    Teško da će biti postignut neki konkretniji dogovor na korist radnika.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.6.2022 #3 Author

    Nadamo se dobrom resenju za radnike

    Odgovori

  • VERA

    11.6.2022 #4 Author

    Samo da ih radnici više stisnu pa će da propevaju rešenje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.6.2022 #5 Author

    Jadni ljudi,sta sve prolaze…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.6.2022 #6 Author

    Ako smo stvarno toliko naivni da od ovakve vlade ocekujemo neko resenje onda sa nama nesto nije u redu, njihov je cilj da zastite strane investitore a ne nase radnike.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.6.2022 #7 Author

    Samo laži i prazna obecanja

    Odgovori

  • TINA

    12.6.2022 #8 Author

    Zato se I vrse pregovori da bi se donele odluke na obostrano zadovoljstvo

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.6.2022 #9 Author

    Ti radnici su iskreno u veoma teskom i nezavidnom polozaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...