BEZ RADA NEDELJOM I PRAZNICIMA U SLOVENIJI Gotovo svi trgovinski objekti biće zatvoreni, odlučili poslanici u parlamentu

EUVesti

30.9.2020 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

BEZ RADA NEDELJOM I PRAZNICIMA U SLOVENIJI Gotovo svi trgovinski objekti biće zatvoreni, odlučili poslanici u parlamentu BEZ RADA NEDELJOM I PRAZNICIMA U SLOVENIJI Gotovo svi trgovinski objekti biće zatvoreni, odlučili poslanici u parlamentu
U Sloveniji će trgovinski objekti biti zatvoreni nedeljom i za praznike, odlučili su 29. septembra poslanici slovenačkog parlamenta. Usvojenim izmenama Zakona o trgovini, koje... BEZ RADA NEDELJOM I PRAZNICIMA U SLOVENIJI Gotovo svi trgovinski objekti biće zatvoreni, odlučili poslanici u parlamentu

U Sloveniji će trgovinski objekti biti zatvoreni nedeljom i za praznike, odlučili su 29. septembra poslanici slovenačkog parlamenta.

Usvojenim izmenama Zakona o trgovini, koje su podržala 72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke, zabranjuje se rad trgovinskih objekata nedeljom i praznicima.

Foto: Pixabay.com

Izuzeci se odnose na trgovinske objekte sa prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama.

Nedeljom i državnim praznicima biće otvorene i preostali manji objekti, površine do 200 kvadratnih metara, samo ukoliko u njima rade trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Podsetimo, Slovenija se godinama unazad bavila pitanjem da li trgovinski objekti treba da budu zatvoreni nedeljom i praznicima, a tim problemom bavio se i Ustavni sud. Još septembru 2003. godine o tome su se izjašnjavali i građani Slovenije na referendumu, kada je zabranu rada nedeljom podržalo nešto više od 57 odsto izašlih na birališta.

Usvojenim amandmanima usprotivila se Gospodarska komora Slovenije, najavivši mogućnost pokretanja ocene ustavnosti zakonskog rešenja, prenosi indikator.ba.

Tagovi
SLOVENIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...