DIGITALNA AGENDA ZA REGION

Bez rominga na Zapadnom Balkanu od jula ove godine

Hi-techLifestyleRegionVesti

24.2.2021 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bez rominga na Zapadnom Balkanu od jula ove godine Bez rominga na Zapadnom Balkanu od jula ove godine
Potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo je istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende... Bez rominga na Zapadnom Balkanu od jula ove godine

Potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo je istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je donela konkretne koristi građanima regiona, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga.

Ona je izrazila uverenje da će, kada se pandemija okonča, građani uživati sve pogodnosti regiona bez rominga. Bregu je dodala da režim „rominga kao kod kuće“ na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine znači korak bliže snižavanju cena rominga sa Evropskom unijom.

Foto: RCC

Kako je naglašeno, troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih troškova rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.

„Naš naredni korak je snižavanje cena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona,“ dodala je Bregu.

Dejvid Ringrous, iz Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, izjavio je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane Zapadnog Balkana, a puno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu prvi je korak ka snižavanju cena između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Foto: Pixabay.com

Na sastanku koji je organizovao Savet za regionalnu saradnju okupili su se predstavnici Evropske unije, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tela iz regiona koji su razgovarali o trenutnom statusu sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga, kao i o budućim koracima ka snižavanja cena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Kako je istaknuto na sastanku, u prvim mesecima sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u celom regionu, kao i značajnog smanjenja troškova rominga, i to između 83 i 96 odsto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo da dođe 1. jula 2021. godine.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cena rominga sa Evropskom unijom deo je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...