Osnivač Amazona sada je "težak" 211 milijardi dolara

Bezos se dodatno obogatio od raskida ugovora Pentagona i kompanije Microsoft

SvetVesti

8.7.2021 10:18 Autor: Marko Miladinović 0

Bezos se dodatno obogatio od raskida ugovora Pentagona i kompanije Microsoft Bezos se dodatno obogatio od raskida ugovora Pentagona i kompanije Microsoft
AMZN Quotes by TradingView Trenutno najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos (Jeff Bezos) postao je još bogatiji, jer je vrednost akcija njegove kompanije Amazon... Bezos se dodatno obogatio od raskida ugovora Pentagona i kompanije Microsoft

Trenutno najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos (Jeff Bezos) postao je još bogatiji, jer je vrednost akcija njegove kompanije Amazon naglo skočila nakon vesti da Pentagon otkazuje kontroverzni ugovor o računarstvu u oblaku (cloud) sa američkim tehnološkim gigantom Microsoftom.

Vrednost akcija Amazona porasla je za 4,7 odsto posle saopštenja Pentagona o raskidu ugovora, čime je Bezosovo neto bogatstvo za samo jedan dan uvećano za 8,4 milijarde dolara, sudeći po njegovoj imovini koju drži u obliku kompanijskih hartija od vrednosti.

Bezos, koji se ranije ove nedelje zvanično povukao sa mesta izvršnog direktora Amazona, ali je zadržao vlasnički udeo od 10,3 procenta u kompaniji, sada „vredi“ 211 milijardi dolara, što je istorijski rekord, prema listama koje odvojeno vode Bloomberg i Forbes.

Prethodni rekordan nivo, od 210 milijardi dolara, nakratko je držao izvršni direktor Tesle, Ilon Mask (Elon Musk), u januaru ove godine, ali je njegovo bogatstvo od tada splasnulo na „samo“ 181 milijardu dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu, ispred francuskog mogula luksuzne robe Bernara Arnoa (Bernard Arnault), koji poseduje 168,5 milijardi dolara.

Pentagon je u utorak objavio da raskida ugovor o računarstvu u oblaku vredan 10 milijardi dolara, poznat kao Zajednički odbrambeni infrastukturni poduhvat (JEDI), koji je potpisao sa kompanijom Microsoft 2019. godine.

Amazon se više puta žalio zbog odluke bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trumo) i njegove administracije da se ugovor dodeli Microsoftu, ocenjujući da je ona bila politički motivisana. Sporazum je „zamrznut“ nakon što je Amazon podneo tužbu osporavajući Trampov izbor i tvrdeći da je on zbog animoziteta prema Bezosu vršio pritisak na vojne zvaničnike da posao povere drugoj kompaniji.

Tagovi
ILON MASK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...