BIH ZA NOVI ARANŽMAN SA MMF Prioritet održavanje budžetske ravnoteže

NovacRegionVesti

3.9.2020 10:21 Autor: Ljiljana Begović 0

BIH ZA NOVI ARANŽMAN SA MMF Prioritet održavanje budžetske ravnoteže BIH ZA NOVI ARANŽMAN SA MMF Prioritet održavanje budžetske ravnoteže
Doneta je konačna odluka da se otvori proces pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je bio blokiran prevashodno zbog pandemije, izjavio je predsedavajući Veća... BIH ZA NOVI ARANŽMAN SA MMF Prioritet održavanje budžetske ravnoteže

Doneta je konačna odluka da se otvori proces pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je bio blokiran prevashodno zbog pandemije, izjavio je predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Očekujemo da misija MMF u oktobru bude u BiH. Smatramo da nam je posle toga dovoljno dva meseca da usaglasimo novi aranžman sa MMF, koji je duže vreme blokiran“, rekao je Tegeltija.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je ustanovljena strategija za buduće delovanje koja obuhvata tri segmenta. Prvi podrazumeva održavanje budžetske ravnoteže po svaku cenu uz pomoć stranog novca, dok će domaći biti usmeren za privredne subjekte.

Foto: Shutterstock

„Drugi segment podrazumeva pokretanje investicione potrošnje kao podrške privrednim aktivnostima, a treći usvajanje zakona za poboljšanje poslovnog okruženja“, naveo je Novalić.

Mere koje su preduzimane u prethodnom periodu bile su kratkoročne i širokopojasne, i dale su rezultate, iako ima različitih percepcija.

Činjenica je da smo mi održali nivo zaposlenosti mnogo bolje nego zemlje u okruženju, a pad BDP nam je drugi najmanji u Evropi„, rekao je Novalić.

Najavio je da Vlada FBiH više neće imati neki srednjoročni širokopojasni program podrške privredi, već će se fokusirati na sektore koji su se pokazali kao najugroženiji, poput turizma, prevoza, izvoznika i aerodroma.

Foto: Pixabay.com

Zajam IBRD za podršku firmama

Savet ministara BiH je usvojio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i imenovao delegaciju za vođenje pregovora o zaključivanju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za finansiranje Projekta za hitnu podršku firmama, u iznosu od 56 miliona evra.

Glavni cilj projekta je povećanje otpornosti firmi za vreme i nakon izbijanja pandemije Covid – 19, te održavanje njihovog poslovanja proširivanjem finansijskih resursa radi obezbeđenja finansiranja obrtnog kapitala i investicija za mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Sredstva će biti alocirana na Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine, a tačni iznosi će biti definisani na pregovorima, piše Indikator.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...