Wall Street opet kreira dramu

Bil Hvong i njegovo (nehotično) uništavanje velikih kompanija i banaka

BankeBerzaNovacSvetVesti

30.3.2021 08:59 Autor: Marko Miladinović 0

Bil Hvong i njegovo (nehotično) uništavanje velikih kompanija i banaka Bil Hvong i njegovo (nehotično) uništavanje velikih kompanija i banaka
Banke Goldman Sachs i Morgan Stanley prodale su u blok transkacijama akcije koje su posedovale u kineskim tehnološkim i američkim medijskim kompanijama za ukupno... Bil Hvong i njegovo (nehotično) uništavanje velikih kompanija i banaka

Banke Goldman Sachs i Morgan Stanley prodale su u blok transkacijama akcije koje su posedovale u kineskim tehnološkim i američkim medijskim kompanijama za ukupno 19 milijardi dolara. Malo je reći da je Wall Street bio šokiran ovom neočekivanom trgovinom, a vodeći finansijski mediji pitaju se da li će se ovaj trend, započet zapravo još krajem prošle nedelje, nastaviti i narednih dana.

Tako, Bloomberg izveštava da je investiciona banka Goldman Sachs kroz blok trgovanje prodala akcije vredne 10,5 milijardi dolara. U pitanju su bile akcije kineskih kompanija Baidu, Tencent Music Entertainment i Vipshop Holdings, kao i američkih ViakomCBS i Discovery.

Ovaj promet hartija od vrednosti nije se odrazio isto za sve učesnike. Recimo, najgore su prošle akcije grupacije ViacomCBS, koje su izgubile maltene polovinu svoje vrednosti u jednoj nedelji – sa cene od 100,34 dolara na nivo od 45,01 dolar na kome su se nalazile jutros po zatvaranju Njujorške berze.

Reč je o medijskom gigantu u čijem je vlasništvu i najgledaniji TV kanal sa nacionalnom frekvencijom u SAD, CBS. Mnogi analitičari, poput generala posle bitke, sada zaključuju da se tržišna kapitalizacija ViacomCBS zapravo vratila u prosečne tokove ovim potezom, pošto je tokom većeg dela prošle godine bila precenjena.

Kretanje vrednosti akcija ViacomCBS u proteklih godinu dana – povratak na realnu vrednost ili panični pad usled rasprodaje?

U isto vreme, vrednost akcija Discovery je pala sa 53 na 41 dolar.

Što se tiče pomenutih kineskih kompanija, Baidu je pao sa 200 na 191 dolar, ali se u međuvremenu oporavio na 204 dolara, Tencent Music je gotovo nepromenjen na nivou od približno 20 dolara, dok je Vipshop sa 30 dolara spao na 28,7.  

Morgan Stanley je potom nastavio sa sličnim potezima, rasprodajući hartije kojima je raspolagao u nemalom broju kompanija. U pitanju su bile manje pojedinačne sume nego u slučaju Goldman Sachsa, ali sa većim brojem učesnika. Samo u petak Morgan Stanley je prodao akcije u vrednosti od četiri milijarde dolara, piše Financial Times. Ovoj akciji pridružila se i Deutsche Bank AG.

Blok transakcije su oblik berzanske trgovine kada se prodaja veće količine akcija neke kompanije ugovara izvan “berzanskog sastanka”, a u međusobnom sporazumu prodavca i kupca. Poslednji takav slučaj na Beogradskoj berzi, na primer, bila je prodaja akcija u vrednosti od približno million evra Kikindskog mlina od strane Frikoma preduzeću Dijamant iz Zrenjanina. Na ovaj način brokeri često naplaćuju manje provizije, a postižu veće cene, pošto su one predmet bilateralnog dogovora prodaje “u bloku”, to jest odjednom.

Međutim, ovolike blok transakcije odjednom uznemirile su duhove na Wall Streetu. Financial Times navodi da je čak u tri dana trgovanja izbrisano čak do 46 milijardi dolara vrednosti kroz ostvareno trgovanje, a visoka volatilnost se prenela i na jedan deo kompanija koje uopšte nisu bile obuhvaćene ovim blok trgovinama.

Iz velikih investicionih banaka Goldman Sachs i Morgan Stanley nije bilo zvaničnih objašnjenja. Ipak, Wall Street Journal i Financial Times, kao i CNBC, pišu o umešanosti investicionog fonda Archegos, koji je iz do sada nerazjašnjenih razloga prodavao svoje pozicije u velikom spisku kompanija u kojima je imao udela, preko svojih brokera u čuvenim bankama.

Vlasnik Archegosa je Bil Hvong (Bill Hwang), južnokorejski milijarder koji je emigrirao u SAD, a svojevremeno je bio jedan od upravljača najvećeg azijskog hedž fonda Tiger Asia. Wall Street Journal izveštava da je Archegos “otpisao” akcije u vrednosti od oko 30 milijardi dolara.  

Među investicionim gubitnicima najviše se pominju imena Credit Suisse Group AG i Nomura Holdings Inc., jer su njihove akcije pale 16 i 13 odsto, respektivno, kao posledica ovih događaja. Zašto? Odgovor leži u činjenici da je Archegos zapravo raspolagao realnom aktivom od 10 milijardi dolara a za kupovinu akcija do nivoa od 30 milijardi, odnosno do momenta kada je započeo rasprodaju, koristio kredite i  “pozajmljivao” i kroz svop derivate (swap) upravo od investicionih jedinica Credit Suisse i Nomura Holdings. Do rasprodaje je u stvari i došlo zbog “razduživanja” sredstava, zaključuju berzanski analitičari, i pretpostavljaju da će narednih dana doći do smirivanja tržišta. Do nekog sledećeg nepredviđenog događaja.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...