Stopa heširanja dostigla nivo od 176 miliona teraheša

Bitcoin mreža se oporavlja nakon kineskih mera zabrane

Hi-techNovacSvetU fokusuVesti

9.12.2021 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bitcoin mreža se oporavlja nakon kineskih mera zabrane Bitcoin mreža se oporavlja nakon kineskih mera zabrane
Bitcoin mreža se skoro u potpunosti oporavila nakon pada zbog mera protiv industrije rudarenja kriptovaluta koje je Kina sprovodila ranije u toku godine. Stopa... Bitcoin mreža se oporavlja nakon kineskih mera zabrane

Bitcoin mreža se skoro u potpunosti oporavila nakon pada zbog mera protiv industrije rudarenja kriptovaluta koje je Kina sprovodila ranije u toku godine.

Stopa heširanja, koja meri računarsku snagu koja se koristi za rudarenje i obradu transakcija, dostigla je vrhunac od oko 180 miliona teraheša u sekundi 14. maja, prema podacima objavljenim na sajtu Blockchain.com.

Nakon što je Kina zabranila sve aktivnosti u vezi sa rudarenjem 4. jula, stopa heširanja je pala na 86 miliona teraheša, a u sredu se vratila na 176 miliona, piše Bloomberg.

Rudarenje bitcoina zahteva mnogo energije, a procene kakav uticaj na životnu sredinu može imati ova aktivnost se veoma razlikuju.

Procenjuje se da je zbog mera kineske vlade oko 50 odsto svetskih rudarskih platformi gotovo preko noći otišlo izvan mreže, navodi se u izveštaju kompanije BTIG LLC objavljenom 8. novembra, u kome se dodaje da je taj potez dao zemljama poput Kanade i SAD priliku da nadoknade manjak aktivnosti u tom sektoru.

„Za razliku od tradicionalnih baza podataka koji zahtevaju višestruka ograničenja kako bi se izbegao izlazak sa mreže, jedna od najvećih prednosti data centra za rudarenje bitcoina je njegova fleksibilnost i lakoća isključivanja i ponovnog uključivanja na mrežu, zbog čega rudarenje predstavlja balans za nuklearne i obnovljive objekte koji žele da izbegnu gašenje tokom perioda slabe potražnje“, navodi se u izveštaju kompanije BTIG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...