FRA prestala da radi avgusta 2021. godine

Bivši radnici Fabrike reznog alata traže poništenje prodaje imovine fabrike u stečaju

SrbijaVesti

16.6.2023 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bivši radnici Fabrike reznog alata traže poništenje prodaje imovine fabrike u stečaju Bivši radnici Fabrike reznog alata traže poništenje prodaje imovine fabrike u stečaju
Desetak bivših radnika bankrotirane čačanske Fabrike reznog alata (FRA), čija je imovina pre nekoliko dana prodata na aukciji, protestovali su u petak ispred Privrednog... Bivši radnici Fabrike reznog alata traže poništenje prodaje imovine fabrike u stečaju

Desetak bivših radnika bankrotirane čačanske Fabrike reznog alata (FRA), čija je imovina pre nekoliko dana prodata na aukciji, protestovali su u petak ispred Privrednog suda u Čačku od koga traže poništenje te prodaje.

Oni ocenjuju da je vrednost imovine fabrike, koju su na aukciji 13. juna kupile dve čačanske firme za 560 miliona dinara, višestruko umanjena i da radnici zbog toga neće dobiti isplatu zaostalih plata i doprinosa za 12 godina koje im fabrika duguje, prenosi Beta.

Bivši radnici FRA ističu da je cena po kojoj je prodata imovina fabrike osam puta manja od realne vrednosti, da nisu vrednovane zalihe u magacinima, da nije izvršen popis robe i da je ispod realne cene kupljeno pet hektara fabričkog zemljišta.

Radnici koji su protestovali navode da iako je fabrika bila u većinskom vlasništvu države, više od 12 godina zaposlenima FRA nisu uplaćivani doprinosi, zbog čega danas imaju penzije koje su od 19.000 do 23.000 dinara.

Oni ističu da i pored izvršnih sudskih presuda da se isplate njihova zaostala potraživanja, ni izvršitelji, ni sudovi nisu ni pokušali da ih naplate od države.

FRA je prestala da radi avgusta 2021. godine i tada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobili su otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Fabrika, koja je osnovana 1953. godine, bavila se proizvodnjom alata koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

  • MARA

    17.6.2023 #1 Author

    Kod nas nije izvosno nikada

    Odgovori

  • ŽIZI

    18.6.2023 #3 Author

    Pa naravno… Uvek po leđima nedužnih… Podrška za radnike!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.6.2023 #4 Author

    Tuga sta sve radnici prezivljavaju…ovo samo kod ima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...