Londonski FTSE indeks niži za 0,22 odsto

Blagi rast vrednosti akcija na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

25.8.2022 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Blagi rast vrednosti akcija na svetskim berzama Blagi rast vrednosti akcija na svetskim berzama
Berzanski indeksi na američkim berzama u sredu su blago porasli nakon tri dana pada. Tome je najviše doprineo rast energetskog sektora, ali ulagači trgovanju... Blagi rast vrednosti akcija na svetskim berzama

Berzanski indeksi na američkim berzama u sredu su blago porasli nakon tri dana pada. Tome je najviše doprineo rast energetskog sektora, ali ulagači trgovanju i dalje oprezno pristupaju, zabrinuti zbog sastanka centralnih bankara u Džekson Holu.

Dow Jones beleži rast vrednosti od 0,18 odsto, na 32.969 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 4.140 poena, a Nasdaq indeks 0,41 odsto, na 12.431 bod.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a najviše u energetskom, 1,2 odsto, prenosi agencija Mina.

Rastu je najviše doprinela korekcija cena tehnoloških akcija i boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija koji su bili bolji nego što se očekivalo.

Ipak trgovanje je bilo praćeno dozom opreza, uzimajući u obzir da danas počinje konferencija centralnih bankara u Džekson Holu. S najvećim nestrpljenjem očekuje se govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) u petak.

Ulagači će pažljivo pratiti Pauelove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u ekonomiji.

„Tržište čeka više informacija o najvažnijim stavkama, a to su inflacija i tempo kojim će Federalne rezerve povećavati kamate”, rekao je menadžer portfolija u firmi Globalt Investments Tom Martin.

Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u julu blago pala s najviših vrednosti u 40 godina, pa su se ulagači ponadali da bi Federalne rezerve ubuduće mogle biti manje agresivne prilikom povećanja kamatnih stopa.

Evropske berze takođe beleže rast cena deonica. Frankfurtski DAX je porastao 0,2 odsto, na 13.220 poena, a pariski CAC 0,39 odsto, na 6.386 bodova. Međutim, londonski FTSE indeks je pao za 0,22 odsto, na 7.471 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.