Više kamatne stope utiču na performanse akcija

Vrednost akcija na američkim berzama u usponu

BerzaNovacVesti

16.8.2022 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost akcija na američkim berzama u usponu Vrednost akcija na američkim berzama u usponu
Cene akcija na američkim berzama su porasle na kraju prvog trgovačkog dana u nedelji, predvođene tehnološkim sektorom, nastavivši tako trend oporavka podstaknut nadom da... Vrednost akcija na američkim berzama u usponu

Cene akcija na američkim berzama su porasle na kraju prvog trgovačkog dana u nedelji, predvođene tehnološkim sektorom, nastavivši tako trend oporavka podstaknut nadom da će američka centralna banka uspeti da stabilizuje ekonomiju.

Dow Jones indeks porastao je 0,45 odsto, na 33.912 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,4 odsto, na 4.297 poena, a Nasdaq indeks 0,62 odsto, na 13.128 bodova.

Najveći doprinos rastu indeksa dale su akcije automobilskog giganta Tesla, sa cenovnim dobitkom od 3,1 odsto, potom kompanije Apple, sa 0,6 odsto, i Microsoft, sa 0,5 odsto.

Značajno su poskupele cene akcija kompanija koje se bave komunalnim uslugama i proizvodnjom potrošačkih dobara, prenosi Mina.

Vrednost tih akcija porasla je zahvaljujući preusmeravanju kapitala iz američkih državnih obveznica čiji su prinosi pali, budući da je kineska centralna banka povukla iznenađujući potez snizivši kamatne stope kako bi ojačala domaću potražnju nakon neočekivanog ekonomskog usporavanja u julu.

S&P 500 indeks snažno se oporavio od sredine juna, potpomognut prošlonedeljnim podacima o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji ukazuju da je možda već dostigla vrhunac.

Od početka godine, međutim, taj indeks je i dalje oko deset odsto u minusu.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) je od marta podigla kamatne stope za 2,25 procentnih poena u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju.

Deo investitora, međutim, brine se da će tako agresivno podizanje kamatnih stopa gurnuti najveću svetsku ekonomiju u recesiju.

Više kamatne stope negativno utiču na performanse akcija, posebno tehnoloških i onih koje zavise od ekonomskog ciklusa.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u ponedeljak su blago porasli, nastavivši prošlonedeljni trend rasta, ali investitori su na oprezu jer novi makroekonomski pokazatelji iz Japana i Kine upućuju na usporavanje njihovih privreda.

U takvim uslovima, vrednost londonskog FTSE indeksa porasla je za 0,11 odsto, na 7.509 bodova, frankfurtski DAX beleži rast od 0,15 odsto, na 13.816 poena, a pariski CAC 0,25 odsto, na 6.569 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...