Wall Street zabeležio najmanji obim trgovanja od početka godine

Oporavak tehnološkog sektora podstakao blagi rast berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

19.8.2022 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Oporavak tehnološkog sektora podstakao blagi rast berzanskih indeksa Oporavak tehnološkog sektora podstakao blagi rast berzanskih indeksa
Na berzama u Njujorku indeksi su u četvrtak blago porasli zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora. Ipak, ulagači su bili oprezni na šta ukazuje najmanji dnevni... Oporavak tehnološkog sektora podstakao blagi rast berzanskih indeksa

Na berzama u Njujorku indeksi su u četvrtak blago porasli zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora. Ipak, ulagači su bili oprezni na šta ukazuje najmanji dnevni obim trgovanja zabeležen u ovoj godini.

Dow Jones je porastao 0,06 odsto, na 33.999 bodova, dok je vrednost S&P 500 indeksa bila viša za 0,23 odsto, na 4.283 poena. Nasdaq beleži rast vrednosti od 0,21 odsto, na 12.965 bodova.

Na najvećoj svetskoj berzi vlada oprez, na šta ukazuje podatak da je u četvrtak razmenjeno 9,4 milijarde akcija, što je najmanji dnevni obim trgovanja u ovoj godini, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Nalazimo se u tački kada ulagači pokušavaju da otkriju da li će povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Postoje dva tabora – oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju akcije, i oni koji smatraju da najgore tek sledi, da je nedavni uspon cena akcija samo odskok na tržištu ‘medveda’ i da sledi novi pad”, objasnio je partner u firmi Cherry Lane Investments Rik Mekler (Rick Meckler).

U poslednjih nekoliko nedelja tržište je podstaknuto i blagim padom inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je probudio nadu ulagača da američka Federalne rezerve (Fed) neće povećavati kamatne stope tako agresivno kao do sada.

Rastu indeksa najviše je doprineo dobitak tehnološkog sektora, pri čemu je cena akcija kompanije Cisco Systems porasla za skoro šest odsto, nakon što je ovaj tehnološki gigant povećao prognoze prodaje u tekućem kvartalu.

Najveći pad vrednosti imale su akcije kompanije Kohl’s – više od sedam odsto – nakon što je trgovački lanac razočarao ulagače svojim kvartalnim poslovnim rezultatima, a zbog toga se pod pritiskom našao celokupni trgovački sektor.

I evropske berze beleže više cene akcija. Tako je londonski FTSE indeks porastao je 0,35 odsto, na 7.541 bod, dok je frankfurtski DAX bio viši 0,52 odsto, na 13.697 poena, a pariski CAC 0,45 odsto, na 6.557 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...