Kompanija sama uložila dodatnih 660 miliona dolara u nove modele

Boeing gubi novac zbog pregovora s Trampom o predsedničkim avionima

LifestyleNovacSvetVesti

28.4.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boeing gubi novac zbog pregovora s Trampom o predsedničkim avionima Boeing gubi novac zbog pregovora s Trampom o predsedničkim avionima
Kompanija Boeing po svoj prilici nije trebalo da pristane da ponovo pregovara o uslovima ugovora o američkom predsedničkom avionu Air Force One posle zamerki... Boeing gubi novac zbog pregovora s Trampom o predsedničkim avionima

Kompanija Boeing po svoj prilici nije trebalo da pristane da ponovo pregovara o uslovima ugovora o američkom predsedničkom avionu Air Force One posle zamerki prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) na taj dokument. Odluka danas košta Boeing stotine miliona dolara.

Tek što je bio izabran za šefa države, Tramp je oštro kritikovao po njemu previsoku cenu – više od četiri milijarde dolara iz prvobitnog ugovora za dva aviona, i pozvao Boeing da to preispita, prenosi Beta.

Kompanija se konačno dogovorila s Pentagonom u februaru 2018. godine za „ugovor s fiksnom cenom“ od 3,9 milijardi dolara za dva predsednička Boeinga 747-8.

„Mogu samo da kažem da je to bilo veoma posebno vreme, veoma posebni pregovori, veoma poseban skup rizika koje Boeing verovatno nije trebalo da preuzme“, rekao je generalni direktor Dejvid Kalhun (David Calhoun).

Zato Boeing sada mora „preuzeti troškove povezane s tim“, a uslovi su se sasvim promenili, dodao je direktor. Između ostalog, firma mora da plati dodatnih 660 miliona dolara za program VC-25B, što je šifra koja je data predsedničkom avionu.

Proizvođač mora da isporuči avione po dogovorenoj ceni, ali takođe mora da se suoči s većim troškovima svojih dobavljača, da bi isunio tehničke zahteve i nadoknadio kašnjenje.

„Rizikovali smo ne znajući da će Covid-19 udariti i da će inflacija zavladati“, rekao je Kalhun.

Ugovor obuhvata isporuku dva 747-8 koji su veći, moderniji, brži i troše manje godiva od sadašnjih 30 godina starih predsedničkih 747-200.

Air Force One, koji teoretski nosi taj naziv samo kada je američki predsednik u njemu, omogućava predsedniku države da sprovodi sva svoja ovlašćenja dok je u vazduhu, uključujući i pokretanje nuklearnog udara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...