BOLJI PRINOSI JAGODASTOG VOĆA UZ HOLANDSKU PODRŠKU Veliki potencijal Srbije za razvoj ove grane proizvodnje

AgrobiznisBiznisBolji posaoInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

26.11.2020 15:22 Autor: Julijana Vincan 1

BOLJI PRINOSI JAGODASTOG VOĆA UZ HOLANDSKU PODRŠKU Veliki potencijal Srbije za razvoj ove grane proizvodnje BOLJI PRINOSI JAGODASTOG VOĆA UZ HOLANDSKU PODRŠKU Veliki potencijal Srbije za razvoj ove grane proizvodnje
Srbija ima veliki potencijal za razvoj jagodastog voća i iako se proteklih godina beleže pozitivni rezultati u tom sektoru, ima dosta mogućnosti za povećanje... BOLJI PRINOSI JAGODASTOG VOĆA UZ HOLANDSKU PODRŠKU Veliki potencijal Srbije za razvoj ove grane proizvodnje

Srbija ima veliki potencijal za razvoj jagodastog voća i iako se proteklih godina beleže pozitivni rezultati u tom sektoru, ima dosta mogućnosti za povećanje prinosa, uvođenje novih sorti i unapređenje kvaliteta, istaknuto je na vebinaru PIB projekta – „Holandske preporuke proizvodnji u sektoru jagodastog voća (i trešnje) u Srbiji“.

Dodaje se da su na tom putu dragocena iskustva Holandije, jer se kroz razmenu stručnog i praktičnog znanja, savremenih tehnologija i inovacija može unaprediti proizvodnja i povećati izvoz.

Vebinar
Foto: PKS

„Borovnica iz Srbije veoma je tražena na holandskom tržištu i velike su šanse za saradnju dve zemlje u sektoru jagodastog voća. Imamo nove sorte, najnovije tehnologije, vešte poljoprivredne proizvođače i to nam daje mogućnost da se nadopunjujemo i sarađujemo“, izjavio je ambasador Holandije u Srbiji, Žil Bešor Plug (Gilles Beschoor Plug).

On je naglasio da je ova godina teška za sve, ali da je sektor jagodastog voća, uprkos teškoćama na početku, dobro prošao.

Foto: Pixabay.com

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Veljko Jovanović, naglasio je da je u Srbiji dominantno gajenje maline, da je borovnica u ekspanziji, kao i da jagoda ima veliki potencijal.

„U Srbiji je 40.000 hektara pod jagodastim voćem. Prošle godine izvezeno je 209 miliona evra smrznute maline. Imamo i odlične rezultate u izvozu tokom pandemije. Prosečna izvozna cena nam je oko 1,5 evro po kilogramu, što znači da bi bilo dobro da izvozimo više prve klase nego sada“, naveo je Jovanović.

Maline u kutijama
Foto: Pixabay.com

Objasnio je da veliki problem predstavljaju i dalje niski prinosi, svega 5,5 tona po hektaru, što je na nivou nerazvijene proizvodnje.

„Imperativ je da se ova situacija promeni u narednom periodu, da se radi na kvalitetu maline koji traži i prepoznaje tržište što će se najpre desiti kroz uvođenje novih sorti“, naglasio je on.

Žene na pijaci
Foto: Tanjug

Rešenja za unapređenje sektora su, po njegovim rečima, kvalitetan sadni materijal, stroga kontrola i primena standarda, razvoj ugovornih odnosa, koordinacija proizvođača, otkupljivača i prerađivača, razvoj pravih zadruga, edukacija.

Podsetio je da je PKS organizovala veliki broj seminara, posebno u regionima gde se gaji jagodasto voće, kako bi se pomoglo farmerima da usvoje nova znanja i unaprede proizvodnju.

Foto: PIxabay.com

Konsultant Đorđe Petrović predstavio je projekat PIB u koji je uključeno 12 holandskih kompanija koje će sarađivati sa srpskim proizvođačima.

„Projekat PIB rezultat je višegodišnje saradnje Srbije i Holandije u ovoj oblasti, a finansira ga Vlada Kraljevine Holandije. Sprovodiće se u Srbiji naredne tri godine“, objasnio je Petrović.

Dodao je da će se projekat realizovati kroz tri osnovna stuba saradnje: državnih organa (inspekcijskih i stručnih službi), naučnih institucija i  poslovnih subjekata.

Borocnive, maline i kupine
Foto: Pixabay.com

Kako je istaknuto, jedna od aktivnosti je i organizacija demonstracionog polja u Zemljoradničkoj zadruzi „Agro Eko Voće“ iz Arilja, kao pokaznog ogleda kako se sa novim tehnologijama, primenjenim znanjem i uvezivanjem celog lanca proizvodnje mogu unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

O svojim iskustvima u proizvodnji jagodastog voća u Srbiji na vebinaru su govorili predstavnici srpskih proizvođača koji očekuju da će im saradnja sa holandskim partnerima u okviru projekta pomoći da povećaju prinose i izvoz, unaprede kvalitet i uvedu nove sorte.

Vebinar su organizovali Ambasada Kraljevine Holandije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije.

  • Mdx

    26.11.2020 #1 Author

    Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i treba to iskoridtit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...