BRISEL ODLOŽIO UVOĐENJE PRAVILA ZELENOG FINANSIRANJA Države članice zapretile ulaganjem veta

EUInvesticijeNovacVesti

18.1.2021 16:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

BRISEL ODLOŽIO UVOĐENJE PRAVILA ZELENOG FINANSIRANJA Države članice zapretile ulaganjem veta BRISEL ODLOŽIO UVOĐENJE PRAVILA ZELENOG FINANSIRANJA Države članice zapretile ulaganjem veta
Evropska komisija odložila je objavljivanje detaljnih pravila primene i klasifikacije održivih finansija EU, zbog mnogih prigovora više država sa evropskog istoka i juga, koje... BRISEL ODLOŽIO UVOĐENJE PRAVILA ZELENOG FINANSIRANJA Države članice zapretile ulaganjem veta

Evropska komisija odložila je objavljivanje detaljnih pravila primene i klasifikacije održivih finansija EU, zbog mnogih prigovora više država sa evropskog istoka i juga, koje su zapretile ulaganjem veta. Nacrt pravila izrađen je 20. novembra i najavljen kao „prva svetska zelena lista“ ekonomskih aktivnosti usmerenih na podsticanje privatnih investicija u zelenu ekonomiju.

„Kolege trenutno procenjuju obim i prirodu ovih povratnih informacija“, navedeno je u izjavi portparola EK za bankarstvo, finansijske usluge, oporezivanje i carine, prenosi Euractiv. Javne konsultacije o nacrtu pravila zatvorene su 18. decembra sa više od 45.591 primljenim odogovorom i hiljadama stranica povratnih informacija. Konačni predlog trebalo je da bude objavljen do 1. januara, ali je to odloženo bez jasnih naznaka kada će akt biti objavljen.

EK se nada da će prigovori biti uzeti u obzir i da će to razjasniti koje kompanije su zaista održive, kao i da će sprečiti mogućnost za pranje novca, pružajući investitorima jasne operativne smernice o tome šta je „zeleno“ ulaganje, a šta ne. Deset država zapretilo je ulaganjem veta, a gotovo sve zemlje članice EU iznele su prigovore na predlog.

Jedna od pritužbi stigla je iz Nemačke, čije je Ministarstvo finansija nagovestilo da bi samo dva odsto tamošnjih kompanija koje su izlistane u DAX indeksu, moglo da se smatra „održivim“ u sadašnjem obliku predloga. Predstavnik Luksemburga u izvršnom odboru Evropske centralne banke, Iv Merš (Yves Mersch) objasnio je da postoje „mnoge industrije koje nisu ni čiste ni prljave, a takođe zarađuju na tržištu“.

„Mislim da klimatske promene ne možemo zaustaviti gušenjem čitavih sektora privrede“, rekao je Merš. Ažurirani predlog bi se mogao ponovo naći u proceduri u februaru, a tada će države članice imati priliku da ga prihvate ili odbiju. Grupa od 51 poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo EK, tražeći da gas dobije status „prelaznog goriva“, kao zamena za ugalj i da EK odustane od „nestvarnih ograničenja“.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...