Privreda na Ostrvu vratiće se tek u 2024. na trasu rasta

Britanska ekonomija kraj godine dočekuje u još dubljoj recesiji

PoslovanjeVesti

22.12.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanska ekonomija kraj godine dočekuje u još dubljoj recesiji Britanska ekonomija kraj godine dočekuje u još dubljoj recesiji
Ekonomija Velike Britanije je u poslednja tri meseca u godini verovatno potonula u još dublju recesiju, uzimajući u obzir da je proizvodnja u privatnom... Britanska ekonomija kraj godine dočekuje u još dubljoj recesiji

Ekonomija Velike Britanije je u poslednja tri meseca u godini verovatno potonula u još dublju recesiju, uzimajući u obzir da je proizvodnja u privatnom sektoru nagla usporena, rekla je vodeća poslovna grupa.

Konfederacija britanske industrije (CBI) saopštila je da je aktivnost u četvrtom kvartalu pala duplo brže u odnosu na tri meseca do novembra. Ovo ukazuje na još oštriji pad u decembru, i pored toga što su u septembru u toku državnog praznika povodom smrti kraljice Elizabete II brojke već pokazivale niske nivoe. 

Decembarski rezultati predstavljaju peti mesec u nizu kvartalnih padova, a oslikavaju i zabrinutost u vezi sa rastućom inflacijom, haosom u nabavnim lancima, Brexitom i povećanjem kamatnih stopa. Prema očekivanjima CBI, britanska ekonomija će se u 2023. godini smanjiti za 0,4 odsto, pre nego što se u 2024. vrati na trasu rasta, piše Bloomberg.  

“Nagoveštaji pada u našim istraživanjima su u skladu sa nedavnim podacima o BDP-u”, navodi se u izveštaju.

Pad je podstaklo usporavanje u sektoru potrošačkih usluga i proizvodnji. Distributivna prodaja i profesionalne usluge pokazale su se otpornijima. Trgovci na malo su zabeležili rast uoči božićnih praznika, ali iz CBI navode da očekuju da će taj uspon biti kratkotrajan, te da će verovatno krenuti nizbrdo u novoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...