BRITANSKA MUZIČKA SCENA NA OGROMNOM UDARU Zabrana živih svirki ugrožava opstanak bendova i popularnih koncertnih lokacija

KulturaLifestyleSvetVesti

20.11.2020 14:51 Autor: Marko Miladinović 0

BRITANSKA MUZIČKA SCENA NA OGROMNOM UDARU Zabrana živih svirki ugrožava opstanak bendova i popularnih koncertnih lokacija BRITANSKA MUZIČKA SCENA NA OGROMNOM UDARU Zabrana živih svirki ugrožava opstanak bendova i popularnih koncertnih lokacija
Ogromna razlika u ostvarenim prihodima britanske muzičke industrije u dve poslednje godine posledica je zatvaranja koncertnih dvorana, ali i popularnih pabova sa živim nastupima... BRITANSKA MUZIČKA SCENA NA OGROMNOM UDARU Zabrana živih svirki ugrožava opstanak bendova i popularnih koncertnih lokacija

Ogromna razlika u ostvarenim prihodima britanske muzičke industrije u dve poslednje godine posledica je zatvaranja koncertnih dvorana, ali i popularnih pabova sa živim nastupima muzičara zbog mera zaštite od širenja korona virusa.

Kako izveštava UK Music, sindikalna organizacija muzičkih izvođača i kompozitora u Velikoj Britaniji, moguće je da će britanski muzičari završiti 2020. godinu tek sa jednom trećinom prošlogodišnjih prihoda, koji su iznosili oko šest milijardi funti.

To je gubitak od čak 66,7 odsto, a za pojedine muzičare se procenjuje da će dosegnutii i 80 procenata manje zarade, pogotovo ako su bili prevashodno orijentisani na muzičke nastupe.

BBC u svojoj analizi podseća da većini britanskih muzičkih autora  nisu cvetale ruže ni pre proglašenja pandemije, kada se uzme u obzir da je prosečni godišnji prihod ostrvskih muzičara iznosio 23.059 funti, za razliku od nacionalnog proseka od 29.832 funte u 2019. godini.

Kako piše nacionalni medij, ovakva neočekivana razlika pokazuje da, izvan najvećih muzičkih zvezda koje popunjavaju top liste i ubiraju profit od striming servisa, u Ujedinjenom Kraljevstvu ima gomila njih koji se izdržavaju isključivo putem nastupa uživo, a članovi su esnafskih udruženja. Za dve trećine umanjeni prihodi znače tričavih 8.000 funti za godinu dana, što ne bi bilo dovoljno za život ni u znatno siromašnijim državama.

Do sada je država odvojila 1,57 milijardi funti pomoći za muzičare koji su najviše pogođeni pandemijom, ali članovi sindikata smatraju da to nije dovoljno.

Kako prenosi Guardian, aktuelni “zimski” ekonomski plan ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) gotovo u potpunosti zanemaruje one pripadnike muzičke industrije koji su prijavljeni kao samozaposleni i trpe najviše od zatvaranja lokacije na kojima bi mogli da izvode svoje pesme.

Prethodna šema za pomoć samozaposlenima, ne samo u muzičkoj industriji, propustila je da obuhvati gotovo 1,2 miliona Britanaca, i izazvala do sada najveće kritike na račun Sunakovog upravljanja za vreme krize.

Foto: Pixabay.com

Noćni klubovi pred gašenjem

S druge strane, nisu samo muzičari ugroženi postepenim pa potpunim zatvaranjem koncertnih lokacija. Humanitarna organizacija The Music Venue Trust počela je da prikuplja donacije za spas poznatih lokalnih pabova, noćnih klubova i drugih “malih koncertnih lokacija” koje nisu pod ingerencijom države i gradskih uprava. Od aprila do oktobra meseca na ovaj način prikupljeno je “samo” tri miliona funti, što je svakako nedovoljno.

To pokazuje i najnovije istraživanje da 554 od 670 lokacija obuhvaćenih ovom vrstom pomoći neće moći više da se finansijski održava ukoliko se delimične ili potpune zabrane rada nastave i u narednoj godini.

Izvršni direktor organizacije The Music Venue Trust Mark Devid (Mark Devyd) ističe da noćni klubovi obično najveće prihode ostvaruju tokom zimske sezone, a da su pod oktobarskim režimom rada, koji je podrazumevao upola skraćeno radno vreme i za tri četvrtine umanjen broj posetilaca, ostvarivali tek 12,5 odsto ranijih zarada.

Pritom, zimska sezona sigurno neće doneti boljitak imajući u vidu da mogu da se dese totalna zatvaranja i policijski čas.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...