Američka kompanija Storylines i splitsko brodogradilište već potpisali ugovor

Brodosplit gradi brod u vrednosti 1,5 milijardi dolara

BiznisRegionSvetVesti

18.8.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Brodosplit gradi brod u vrednosti 1,5 milijardi dolara Brodosplit gradi brod u vrednosti 1,5 milijardi dolara
Pošto Brodosplit u hrvatskim medijima privlači pažnju predstečajnim postupkom, vest koju je objavila američka kompanija Storylines zvuči senzacionalno. Saopšteno je da bi Brodosplit mogao... Brodosplit gradi brod u vrednosti 1,5 milijardi dolara

Pošto Brodosplit u hrvatskim medijima privlači pažnju predstečajnim postupkom, vest koju je objavila američka kompanija Storylines zvuči senzacionalno. Saopšteno je da bi Brodosplit mogao učestvovati u izgradnji prvog rezidencijalnog kruzera s 547 stanova, koji su na prodaju.

Storylines potvrđuju da je ugovor s Brodosplitom u vrednosti od 1,5 milijardi dolara već potpisan, prenosi Poslovni dnevnik.

Brodosplit će u Splitu graditi brod pod imenom Narrative dužine 232,5 metra, koji će, prema saopštenju biti i prvi potpuno ekološki održiv brod. Isporuka je dogovorena za 2025. godinu.

„Oduševljeni smo partnerstvom s tako uglednim evropskim brodogradilištem koje ima dugu istoriju u gradnji visokokvalitetnih putničkih brodova“, izjavio je predsednik uprave Storylinesa Alister Punton.

Prema njemu, brod će stanovnicima pružiti komfor doma. Razlikuje se od ostalih kruzera po tome što je namenjen punom životu stanovnika na moru. Na njemu će se nalaziti i pošta, škola, bolnica, banka, bazeni, poslovni prostori i 20-ak ugostiteljskih objekata. To će biti i najveći wellness centar na moru, a planirano je da ima i svoje vrtove i farme i prostor za više vrsta sportova i rekreacije.

U Brodosplitu, iz razumljivih razloga, vrlo su rezervisani u komunikaciji o ovoj gradnji, sve je, kažu, rečeno u saopštenju Storylinesa, u kojem se navodi i izjava Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita.

„Uvek ulazimo u projekte koji donose razvoj industrije i uključivanje novih tehnologija. Ovaj brod je energetski efikasan, sa dve vrste pogona (dizel i gas) i biće optimizovan za najmanju moguću emisiju štetnih materija”, stoji u izjavi Debeljaka.

Američki partner, dakle, i dalje veruje da je Brodosplit dobar izbor za partnerstvo, a drugo pitanje je kako će se poneti hrvatska vlada s obzirom da Brodosplitu za početak ovog posla treba avansno obezbeđenje sredstava. Pošto je reč o najvrednijem poslu u hrvatskoj brodogradnji očekuje se podrška državnih organa jer bi ovo angažovanje moglo da znači opstanak splitskog brodogradilišta.

BRODOSPLIT d.d.

Put Supavla 21, 21000 Split , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
82.469.534,72 (2021)
Broj zaposlenih:
81 (2021)
  • SUNCOKRET

    18.8.2022 #1 Author

    Rezidencijalni kruz sa stanovima Kakva fenomenalna ideja.

    Odgovori

  • IVAN

    18.8.2022 #2 Author

    Neverovatno

    Odgovori

  • MarijaS

    18.8.2022 #3 Author

    Ne znaju ljudi šta će sa parama.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.8.2022 #4 Author

    Fascinantno!

    Odgovori

  • kaćica

    21.8.2022 #5 Author

    Divno jedva cekam da vidim kako ce izgledati.

    Odgovori

  • MILICA

    21.8.2022 #6 Author

    Videla sam nesto slično, predivno je!

    Odgovori

  • FRUIT04

    21.8.2022 #7 Author

    Kao nekad, bravo samo nek se osposobe I ostala brodogradiliste.

    Odgovori

  • VERA

    21.8.2022 #8 Author

    To ce biti odlicna investicija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...