Izgradnja teretnog broda nasleđena od Uljanika

Riječko brodogradilište potpisalo ugovor sa kanadskom korporacijom

BiznisVesti

12.1.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Riječko brodogradilište potpisalo ugovor sa kanadskom korporacijom Riječko brodogradilište potpisalo ugovor sa kanadskom korporacijom
Iz riječkog brodogradilišta 3. maj u utorak je, putem Zagrebačke berze, saopšteno da je Nadzorni odbor dao saglasnost direktoru Ediju Kučanu za potpis ugovora... Riječko brodogradilište potpisalo ugovor sa kanadskom korporacijom

Iz riječkog brodogradilišta 3. maj u utorak je, putem Zagrebačke berze, saopšteno da je Nadzorni odbor dao saglasnost direktoru Ediju Kučanu za potpis ugovora s kanadskim naručiocem Algoma Central Corporation, o završetku novogradnje 527.

Novogradnja 527 je samoiskrcavajući brod za rasuti teret, kakve je brodogradilište 3. maj već gradilo za Algomu, a zadnji u nizu bio je isporučen u septembru 2020. godine, prenosi SeeBiz.

Novi brod dugačak je 225 metara, u fazi je gradnje i do sada je, kako se ističe, odrađena trećina posla. Dodaje se da je problem sa pomenutom novogradnjom bio što se sve do septembra 2020. godine vodio kao deo stečajne mase brodogradilišta Uljanik, pa 3. maj s tom novogradnjom nije mogao ništa.

U leto prošle godine, u četvrtom krugu prodaje te novogradnje putem javnog nadmetanja, 3. maj je preuzeo vlasništvo nad tim nezavršenim brodom, čija je vrednost procenjena na 74,3 miliona kuna (oko 9,8 miliona evra).

Vlada Hrvatske je krajem jula odobrila i državno jemstvo za kreditno zaduženje 3. maja, u svrhu osiguranja sredstava za sudelovanje na javnom nadmetanju za kupovinu te novogradnje, a kredit je bio u iznosu od 7,4 miliona kuna (oko 983.545 evra) uvećan za troškove kamata i naknada.

Početkom septembra prošle godine novogradnja 527 tako je postala i formalno vlasništvo 3. maja, a u riječkom brodogradilištu započeti su razgovori s originalnim naručiocem oko dovršetka broda. U najnovijem saopštenju ne navodi se ugovorena cena broda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...