Pandemija, smanjenje svetske tražnje, ali i nekontrolisani uzgoj ostavili su traga

Broj proizvođača smilja u Hercegovini smanjen za 90 odsto

AgrobiznisBiznisRegionVesti

1.8.2021 14:20 Autor: Marko Miladinović 1

Broj proizvođača smilja u Hercegovini smanjen za 90 odsto Broj proizvođača smilja u Hercegovini smanjen za 90 odsto
Uzgoj smilja u Hercegovini je pre nekoliko godina doživeo ekspanziju, kada je veliki broj poljoprivrednika preusmerio svoju proizvodnju na gajenje ove biljne kulture. Međutim,... Broj proizvođača smilja u Hercegovini smanjen za 90 odsto

Uzgoj smilja u Hercegovini je pre nekoliko godina doživeo ekspanziju, kada je veliki broj poljoprivrednika preusmerio svoju proizvodnju na gajenje ove biljne kulture. Međutim, izgleda da je to vreme prošlo.

Trenutno se ovim poslom – kako za Klix.ba ističe vlasnik destilerije eteričnih ulja Svitavac iz Trebinja, Miodrag Asanović – bavi tek oko deset odsto proizvođača koji su to ranije radili. Brojni su razlozi za to, a kao jedan od njih Asanović navodi nebrigu države za ovu vrstu poljoprivrednog uzgoja.

“Sve je to propalo jer država nije stala iza malih proizvođača, a dodatni problem u proteklom periodu donela nam je pandemija korona virusa, zbog koje smo bili u nemogućnosti da izvozimo svoje proizvode. Da smo imali bilo kakvu pomoć stanje bi se možda i održalo na makar malo boljem nivou”, kaže Asanović.

U ovoj destileriji, kako je rekao, još uvek ne odustaju, rade još uvek sa smiljem, ali se uzgoj od pre, ističe Asanović, nikada neće vratiti.

“Ogromna je to šteta i za uzgajivače i za proizvođače, ali i za otkupljivače. Prepušteni smo sami sebi, neko je uspeo da se izvuče, neko je otišao u stečaj, ali smo svi u neizvesnosti od toga šta nam nosi sutra”, poručio je Asanović.

Da se ovakva situacija mogla i očekivati kaže Slobodanka Dangubić iz firme “Ljekobilje Hercegovina”. „Radilo se nekontrolisano, plantaže su prihranjivane i prskane, imali ste plantaže koje su bile lepe za slikanje, ali procenat ulja u njihovom smilju je bio izrazito mali. Potražnja na svetskom tržištu pre nekoliko godina bila je ogromna i cene su bile visoke, i to jednostavno nije bilo održivo”, istakla je Dangubić.

Kako je navela, proizvodnju nisu smanjivali, čak su, kako kaže, i malo povećali površinu na kojoj uzgajaju smilje i imaju još uvek dovoljno posla.

“Više od 90 odsto smilja preradimo u ulje, jedan deo koristimo u kozmetici i u gotovim proizvodima. Imamo zaokružen proces proizvodnje, imamo svoj sadni materijal, svoje plantaže i destileriju, i to smo zaokružili gotovim proizvodima koje radimo od smilja. To je ono što nam i pomaže da istrajemo u poslu sa smiljem. Svoje proizvode uglavnom izvozimo u neke evropske zemlje, ali i u Kanadu i Ameriku, a nešto ostane i u BiH”, istakla je Dangubić za Klix.ba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...