Svetski dan turizma - 27. septembar

Broj turističkih dolazaka od početka godine povećan 48 odsto

BiznisSrbijaTurizamVesti

27.9.2022 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Broj turističkih dolazaka od početka godine povećan 48 odsto Broj turističkih dolazaka od početka godine povećan 48 odsto
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je povodom Svetskog dana turizma da turizam u Srbiji obara sve rekorde i da je... Broj turističkih dolazaka od početka godine povećan 48 odsto

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je povodom Svetskog dana turizma da turizam u Srbiji obara sve rekorde i da je od početka ove godine broj dolazaka veći 48,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji je održan u Beogradu, kao i opredeljenje Srbije, Albanije i Severne Makedonije za projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“, kako je rekla, pokazuju ekspanziju turizma i razumevanje njegove ekonomske snage.

Dodatne potvrde i ohrabrenja su prema njenim rečima, ukazane i na šestoj Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu, u italijanskom gradu Alba.

„Odlični prirodni uslovi za vinogradarstvo, bogata istorija, kulturna baština i narodno iskustvo, kao i potencijali planinskog i banjskog turizma, pružaju priliku za kreiranje novih i razvoj postojećih turističkih proizvoda. Proširujemo poznate i gradimo nove puteve turizma koji će nas voditi ka još većim uspesima“, rekla je Matić.

Kako je saopštilo ministarstvo, Matić je navela da je od početka godine Srbiju posetilo tri miliona turista, od toga 1,3 miliona stranih, te da je broj turističkih dolazaka porastao za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa ciljem i porukom da je potrebno razvijati svest međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, ekonomskih i političkih vrednosti.

Slogan Svetskog dana turizma ove godine je „Preispitivanje turizma“ (Rethink Tourism).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.